Hiiumaal avastati mesilates ohtlik haudmehaigus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Hiiumaal on avastatud ohtliku meemesilaste haudmehaiguse Ameerika haudmemädaniku viis kollet. Haigestunud mesilaste mett ei tohi müüa.

 Haigust tuntakse ka pahaloomulise haudmemädaniku ja mädapojahaiguse nime all ning see on suurim kahju tekitav mesilastaud maailmas, kirjutab Hiiu Leht. Haigust põhjustab eoseid moodustav bakter Paenibacillus larvae larvae, mis hävitab haudme. Veterinaarkeskus võtab proove iga taudikolde ümbruse mesilatest 3 km raadiuses.

«Probleem on selles, et kõik mesinikud pole oma mesilaid PRIA registris arvele võtnud ning meie, loomaarstid, peame neid tikutulega taga ajama,» nentis veterinaararst Ly Kokla. Arvele võtmata mesilad võivad enda teadmata levitada erinevaid haiguseid ja ohustada suurte mesilate omanikke, kelle põhiteenistus tulebki mesindussaaduste müügist. Kui haigus avastatakse, kehtestatakse selle mesila toodangu turustamisele ja mesindussaaduste väljaviimisele piirangud, see aga toob mesinikule märkimisväärset kahju, selgitas Ly Kokla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles