Uus päikesepatarei tasuks Eestis ära kolme aastaga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uute päikesepaneelide abil toodetud elekter ei pruugi olla hirmkallis. Pildil päikesepaneelidega kaetud maja Saksamaal.
Uute päikesepaneelide abil toodetud elekter ei pruugi olla hirmkallis. Pildil päikesepaneelidega kaetud maja Saksamaal. Foto: Caro / Scanpix

Kui seni kehtisid päikeseenergia kohta väited, et sel moel toodetud elekter on ülikallis ning patareide tasuvusaeg ületab nende eluea, siis päikesepatareide uus põlvkond suudab end Euroopas tasa teenida kahe-kolme aastaga.

Peamiselt Euroopa päikeseenergia juhtriikide Saksamaa ja Hispaania ettevõtteid ning teadusasutusi koondav projekt Crystalclear teatas äsja, et on jõudnud päikesepaneelide efektiivsuses uue maailmarekordini: uute paneelide kasutegur ulatus 16,4 protsendini, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Senine rekord oli USA Sandia laborites tehtud paneelide käes, mille kasutegur oli suudetud viia 15,5 protsendini

Uue rekordi toel peab Crystalclear võimalikuks viia paneelide hinna seeriatootmises ühe euroni ühe vati kohta, veel aastal 2003 oli see näitaja 2,5 eurot. Kahekilovatine päikesepatarei maksaks uue tehnoloogia puhul pisut üle 30 000 krooni.

Lõuna-Euroopas tasuks selline paneel end ära aastaga, Kesk-Euroopas kahe aastaga. Põhja-Euroopa kohta Crystalclear arvutusi ei paku, kuid Novaatori tehtud ligilähedase arvutuse järgi läheks Eestis sellise paneeli äratasumiseks pisut kauem kui kolm aastat.

Uued paneelid võivad seeriatootmisesse jõuda viie kuni seitsme aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles