Kadunud või varastatud Windows Phone'i nutitelefoni leiab kerge vaevaga

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioonisüsteemil Windows 8 jooksev Nokia telefon Lumia.
Operatsioonisüsteemil Windows 8 jooksev Nokia telefon Lumia. Foto: SCANPIX

Nii vanad kui noored vaatavad tõenäoliselt nutitelefoni kõik sätted ning rakendused läbi, kuid see on ka kõik, ilma et nad teadvustaksid, kui kasulik mõni neist võib olla.

Kui aga Windows Phone'i nutitelefon kaob või varastatakse ja selle leidmiseks on ettevalmistused tegemata, siis väga suure tõenäosusega see jääbki kadunuks, kuigi tegelikult on seda võimalik veel leida, lukustada või sisu kustutada, kirjutab MTÜ Arvutikaitse juhatuse liige Priit Aasmäe veebilehel Arvutikaitse.

Juba siis, kui ostate nutitelefoni, tuleb mõelda sellele, mis saab siis, kui telefon kas juhuslikult kaotsi läheb või varastatakse. Arvestada tuleb sellega, et see, kes telefoni leiab, võib olla pahatahtlik inimene või varas ise, kes helistab sellega tasulistele numbritele või välismaale, kuid arved maksate kinni teie.

Seega oleks hea, kui esimese asjana määrate telefonile lukustusparooli, mis aitab ka selle vastu, et üldjuhul avastatakse telefoni kadumine ruttu ja juhul, kui see on varastatud, siis ei usu, et selle ajaga jõuab pikanäpumees hämaratesse töökodade tagatubadesse, kus salasõna spetsiaalsete seadmetega lahti muugitakse.

Juhised

  • Avage Windows Phone Sätted, seejärel Lukustuskuva.
  • Leidke märge Parool ja nihutage liugur sisse.
  • Määrake salasõna ja seejärel kinnitage sama parool teistkordselt. Igaüks teab ise, kui keerulise parooli ta välja mõtleb, et see meelest ei läheks.
  • Ärge kasutage selliseid paroole, mida hõlpsasti võib teid tundev inimene ära arvata, näiteks sünnikuupäevi või -aastaid. Inimene ei pea teid tundmagi, kui näiteks kaotate käekoti koos nutitelefoniga ja seal on ka teie ID-kaart. Esimese asjana hakatakse ID-kaardi järgi numbreid sisse toksima, kuna eeldatakse, et te võite just neid kasutada lukustusparoolina ja kahjuks statistika näitab, et nii see ongi – sageli kasutatakse paroole, mis on seotud just isiklike oluliste kuupäevadega.
  • Seejärel määrake, millal telefon peaks parooli küsima – puudutage kastikest kirje all Küsi parooli ja valige endale sobiv. Kui keegi peaks märkama teie parooli sisestamist, siis saate seda alati uue vastu vahetada valides Muuda parooli.
  • Teine oluline tegevus võimaliku telefoni kaotsimineku ennetamiseks on avada Sätted ja avada Telefoni leidmine.
  • Kui telefoni leidmine on teil välja lülitatud, siis libistage liugurit, et see sisse lülitada. Samuti võite märkida linnukesega, et teie telefoni asukohta regulaarselt talletataks.
  • Kui nüüd tõesti juhtub, et teie telefon läheb kaduma, külastage arvutist internetis lehte windowsphone.com, valige sealt Find My Phone (leia mu telefon) ja logige sisse oma kontoga, mida kasutate ka nutitelefonis.

Võõras linnas

Võõras linnas peaks telefoni kaotamise või varastamise korral pöörduma kas või mõnda firma kontorisse või kohvikusse ja paluma korraks ligipääsu arvutile.

Olles sisse loginud, näetegi kõigepealt kaardil asukohta, kus kohas täpselt te võisite oma telefoni kaotada, kuhugi unustada või kust see varastati, kui muidugi olete ikka täiesti kindel, et telefon on varastatud. Kaarti annab igat pidi suurendada või vähendada, et näha tänavate nimesid, kust peaksite oma telefoni otsima.

Kui teil on juhuslikult kaasas ka sülearvuti toimiva internetiühendusega, siis tuleb sellega minna kaardil juhatatud kohta ja võite arvuti abil oma telefonile helistada, et selle kiiremini leiaksite, kui ta näiteks vedeleb mõne mänguväljaku murul või mererannas kivide vahel, kust ta välja ei paista. Selleks valige veebilehelt Ring, valige oma riik Eesti, sisestage oma telefoninumber, märkige linnukesega kastike «I authorize Microsoft to send» ja valige Done. Edasi järgige juhiseid.

Valides Lock, saate oma telefoni lukustada, sisestades neli numbrit või saata ka sõnumi, et leidja teile telefoni tagastaks. Kui olete kindel, et teie nutitelefon varastati, siis võite kindel olla, et telefon pigem hävitatakse, kui teile tagastatakse. Varastamise korral võiks öelda (kui olete juba telefoni leidnud), et väikse vaevatasu eest olete tänulik, et see tagastatakse. Petis võib siis arvata, et kui ütleb, et leidis selle ühest nurgatagusest hoovist, saab ta vähemalt midagigi telefoni eest.

Kui telefonis on teil tundlikku teavet ja olete kindel, et te telefon on jäädavalt kadunud ja kui ka eelnimetatud kaks meetodit ei aita telefoni leida, siis saate eelnimetatud veebilehe kaudu ka kogu nutitelefoni sisu hävitada, märkides linnukesega vastavad lahtrid ja valides Erase. Hea oleks, kui teil oleks varem vähemalt kontaktid SD-kaardile või arvutisse varundatud – Windows Phone 8 andmete varundamine.

Ärge unustage ka teenusepakkujale vargusest teatada, et ta teie kaardi sulgeks ja loomulikult tuleb teavitada ka politseid, kui olete kindel, et nutitelefon võib olla võõras taskus. Politseile tasub telefoni kadumisest anda teada ka sel juhul, kui olete selle unustanud kuhugi, sest üldjuhul viivad ausad leidjad leitud asjad just politseisse.

Lugege ka lisainfot kadunud telefoni otsimisest Windows Phone juhenditelehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles