Maksutõus jõuab homme kodumajapidamisteni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homsest kerkib käibemaksu tõusu tõttu nii vee, elektri kui ka gaasi hind. Kui palju eluaseme ülalpidamine tavatarbijale täpselt kallineb, ei osanud Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi eile veel öelda.
Homsest kerkib käibemaksu tõusu tõttu nii vee, elektri kui ka gaasi hind. Kui palju eluaseme ülalpidamine tavatarbijale täpselt kallineb, ei osanud Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi eile veel öelda. Foto: Peeter Langovits

Homme jõustuvad maksutõusud jõuavad olulisemate teenuste puhul tavatarbijani siiski hinnatõusuna, kommunaalkuludest mõjutab kodumajapidamisi enim kütuste märkimisväärne kallinemine, kirjutab Lauri Linnamäe ajalehes Postimees.


Näiteks kallineb gaasi kuupmeetri hind 42 sendi võrra, mis keskmiselt tähendab umbes tuhandekroonist lisakulu aastas. Samas on gaasi hind praegu odavam kui poole aasta eest.

Kui palju gaasi hinna tõus kütteperioodi alates kaugkütte hinda tõstab, ei osanud Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu juht Tiit Rahkema eile veel öelda. «See sõltub konkreetsete tootjate lepingust Eesti Gaasiga, me pole otseselt seda infot veel kokku kogunud,» nentis Rahkema.

Ka jäätmekäitleja Ragn-Sellsi klientide arved hakkavad juulist olema käibemaksu tõusu võrra ehk 1,7 protsenti suuremad.

Uuest aastast tõusevad ka prügilate ladestamise eest makstavad saastetasud, algselt kavandatud kolmekordse tõusu asemel piirnes tõus siiski 20 protsendiga.

Kui palju aga tavainimesele eluaseme ülalpidamine lähiajal täpselt kallineb, ei osanud Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi eile öelda.

Tema hinnangul on siiski selge, et monopoolsed ettevõtted hinnas tarbijale ilmselt mööndusi ei tee.

Lisaks muutub oluliselt kallimaks tankimine, sest ka kütuseaktsiis tõuseb kümne protsendi võrra ning ka käibemaks arvestatakse hinnalt, millele on aktsiis juba lisatud.

Antud artikli täisteksti loe Postimehe paberversioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles