Seeni niipea loota ei ole

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seenekorv võib tänavu tühjaks jääda.
Seenekorv võib tänavu tühjaks jääda. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kui muidu võib augusti lõpus metsades näha seeni täis ämbritega korilasi, siis sel aastal võib tühjadel ämbritel pigem trummisoolosid põristada. Asjatundjate hinnangul saab korralikult seeni alles septembri lõpus-oktoobris.

«Sellist asja, et mu abikaasa metsast tühja ämbriga tagasi tuleb, pole ma enne näinud,» ütles Saarte Häälele Iivi, kelle mees on keskmisest suurem seenehuviline ja -tundja. Hea meelega võtaks värsketest seentest tehtud roa oma menüüsse ka Mosaiigi kohviku peakokk Risto Laanet, kuid mida pole, on seened. Isegi tema tuttavatel, kellelt muidu saab seeni osta kümnete kilode kaupa, tuleb sel aastal vaid käsi laiutada.

Saaremaa seeneteadlane Vello Liiv tõdes kurba tõsiasja, et metsad on kuivad. Kui Peipsi ääres paar nädalat tagasi veel midagi oli, siis Saaremaal on tema sõnul tõesti vaid ümmargune null.

Liiv ütles, et kui nüüd peaks korralikult vihma tulema, siis on lootust, et seenesõbrad saavad ka sel aastal oma korve täita ning midagi pannile ja purki.

«Aga need liigid, mida peaks praegu metsas olema, neid me enam küll ei saa,» märkis Liiv, viidates, et igal seenel on oma aeg ja hiljem nad enam kasvama ei hakka. «Kuuseriisikat me sel aastal vist enam ei näe, porgandriisikat võib siiski saada,» arvas Liiv. Samuti on veel lootust korjata häid marineerimisseeni – männiriisikaid.

«Ma ise arvan, et parim seeneaeg tuleb sel aastal oktoobris,» ütles Vello Liiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles