Kütusemüüjad lisavad käibemaksutõusu hindadele südaööl

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti suuremad kütusemüüjad Statoil, Neste ja Olerex lisavad käibemaksutõusu kaupade ja teenuste hindadele ööl vastu kolmapäeva, maksumäär tõuseb 18 protsendilt 20 protsendile.


Statoili teenindusjaamades on kavas keskööl 15-minutiline müügikatkestus, et infosüsteemides uue käibemaksumääraga arvestus jõustada kõigi asjassepuutuvate toodete ja teenuste osas, ütles BNS-ile Statoili peadirektor Helle Kirs-Toiger.

Kirs-Toiger lisas, et kütuste aktsiisimuudatustele järgnevate hinnamuudatuse toimumise aja kohta ei ole võimalik täpset vastust anda: «See sõltub tarbijate ostuotsustest ning turuosaliste laovarudest.»

«Õigusaktidest lähtuvalt tuleb mootorikütuse aktsiis tasuda maksu- ja tolliameti poolt vabasse ringlusesse lubatud kütustelt, seega ei ole võimalik turuosalistel toodet ette varuda ning hinnamuudatus on paratamatu madalama maksumääraga toote lõppemisel,» selgitas Kirs-Toiger.

Varasematele aktsiisimaksu muudatustele on tarbijad reageerinud erinevalt. Vahel on eelnenud ostubuum, vahel mitte, märkis ta.
«Viimane mootorikütuste aktsiisimäära muudatus toimus mullu jaanuaris ning siis muutusid jaehinnad viis kuni kuus päeva pärast uue aktsiisimäära rakendumist,» ütles Kirs-Toiger.

Neste jaemüügijuht Ivar Kohv ütles BNS-ile, et Neste jaamades muutub käibemaksu määr samuti teisipäeva südaööl.
Kohv lisas, et kui teha ligikaudsed arvestused praegu kehtiva bensiini 95 ostuhinnaga, siis käibemaksu ja aktsiisi uute määrade rakendumisel maksab tarbija ühe liitri ostmisel ligi 8,8 krooni makse.

«Umbes kuue krooniga maksab ta kinni kütuse omahinna ja ülejäänud kuni ühe krooni liitrilt tasub tarbija selle eest, et on olemas piisav arv puhtaid ja valgustatud, kaasaja nõuetele vastavaid tanklaid,» lisas ta.
«Nagu kirjeldatud proportsioonidest näha, ei saa kütuste jaemüüja olulistest maksumuudatustest tingitud hinnatõusu pikalt enda kanda võtta,» märkis Kohv.
Kohvi sõnul on varasemate aktsiisitõusude eel läbimüügid oluliselt kasvanud.«Seega mitmeid päevi jätkuvate, madalamate maksudega varudega jaamades ei tasu väga arvestada.»

Olerexi turundusjuht Antti Moppel kinnitas, et ka Olerexil muutuvad käibemaksumäärad südaööl. Ta lisas, et jaehindade tõusu oleks võimalik vähendada juhul, kui lähipäevil langeksid naftatoodete hinnad maailmaturul. «Kahjuks püsib toornafta hind selle aasta kõrgeimal tasemel.»

Parlament võttis 18. juunil vastu riigi tänavuse teise lisaeelarvega seotud seaduste muutmise seaduse, millega tõuseb 1. juulist kahe protsendipunkti võrra käibemaks ja bensiiniaktsiis 10,8, diisliaktsiis 12 ja erimärgistusega kütuse aktsiis 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles