Kohustusliku koolivormi hind ulatub paarisaja euroni

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui teistes koolides kantakse koolimütsi vaid pidulikel puhkudel, siis Prantsuse lütseumi lapsed käivad sellega iga päev.
Kui teistes koolides kantakse koolimütsi vaid pidulikel puhkudel, siis Prantsuse lütseumi lapsed käivad sellega iga päev. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Paljudes Eesti koolides peavad lapsed kandma koolivormi,  sõltuvalt kooli nõuetest võib selle maksumus ulatuda kümnetest eurodest kuni sadade eurodeni.

Koolide nõuded vormile on väga erinevad. Näiteks Tallinna Prantsuse lütseumis, Audentese erakoolis ja ka Tartu erakoolis on väga täpselt määratud vajalikud rõivad ning nende kogused. Nii näiteks tuleb Prantsuse lütseumi lapsevanemal arvestada enam kui 200-eurose väljaminekuga, Tartu erakooli õppuri koolivorm aga maksab 170 eurot.

Valdavalt kehtib koolides pigem nõue, et laps peab kandma vähemalt üht kooliembleemiga riideeset. Enamjaolt on selleks vest või polosärk, mille hind on paarkümmend eurot. Mitmes koolis nõutakse õpilastelt  tumedates toonides pükste või seeliku kandmist. Pidulikul puhul peab õpilasel enamikus õppeasutustes peas olema tekkel.

Kose gümnaasium võttis koolivormi kasutusele sel õppeaastal. «Meie algklassid said endale uued õpperuumid ja kuna meil oli idee koolivormist küpsemas juba mitu aastat, siis me leidsime, et kuna kõik on uus, siis oleks ilus alustada sel aastal täiesti uue koolivormiga,» rõõmustas Kose gümnaasiumi direktor Sirje Laansoo. Kose gümnaasiumis kehtib koolivorm praegu vaid algklassidele.

Koolivormi projekti läbiviija oli algklasside õppealajuhataja Sirje Hanikat. «Lapsevanemad juba eelmisel aastal või isegi varem küsisid, miks meie koolis ei võiks olla koolivormi,» rääkis naine ja tunnistas, et seni oli mõtte teoks tegemine jäänud ikka selle taha, et puudus algataja. Nii võttiski ta ülesande julgelt enda kanda.

Väheneb sotsiaalne ebavõrdsus

«Lapsevanematele mõte koolivormist igati sobis, sest see vähendab sotsiaalset ebavõrdsust,» tõdes õppealajuhataja ja jätkas: «Üks meie gümnaasiumilõpetaja ütles hiljuti, et oleks see vorm vaid tema ajal olnud. Siis ei saa keegi öelda, et oi, sa tuled täna kooli sama särgiga, millega eile, ja küsida, kas sa oled nii vaene, et ei jaksa teist pluusi osta.» Mitte ükski lapsevanem hoolekogus koolivormi vastu ei hääletanud.

Teine koolivormi põhjus oli õppealajuhataja hinnangul ka üleüldise värvimüra vähendamine klassiruumis. «Lõpetasin just hiljuti Tartu Ülikoolis magistrantuuri koolijuhtimises ja tegin oma diplomitöö ärevushäirete kohta õpilaste hulgas. Tulemused näitasid, et see on koolilaste seas paraku kasvav trend. Kõnealune värvimüra ainult võimendab seda,» selgitas Hanikat.

Naine nentis, et kuigi alguses korraga välja ostes tundub koolivorm lapsevanemale kallis, on see õppeaasta jooksul igati mõistlik lahendus ja tuleb odavamgi kui rõivapoodidest riiete soetamine.

Praegu on algklassiõpilastele Kose gümnaasiumis nõutav vaid ühe kooliembleemiga rõivaeseme kandmine, kuid kanda võib mõistagi ka korraga rohkem. Vest maksab mõõtudest olenevalt 19–25 eurot, kardigan 28–34 eurot, lühikeste varrukatega polosärk 8,34 eurot, pikkade varrukatega särk 9,81 eurot. Jalas on lastel jätkuvalt n-ö poest ostetud püksid ja seelikud, mis peavad olema tumedat värvi.

Vald toetab

«Vald on toetanud ka neid lapsevanemaid, kes on käinud abi küsimas. Neid ei ole massiliselt, 156st õpilasest on vallalt abi küsinud kolme lapse vanemad. Kool on seda meelt, et kõige tähtsama elemendi ehk vesti ostab vald. Kui ühest perekonnast tuleb kooli kolm last, siis ostab vald ka polosärgi,» rääkis Hanikat.

Kose gümnaasiumi direktor Sirje Laansoo rääkis, koolivormi mõte seisneb ka n-ö õppeasutuse esile tõstmises. «Kui me oleme gümnaasium ja kohaliku valla üks suurimaid koole, siis peaksime ennast kuidagi eristama. Oleme oma kooli üle uhked,» sõnas ta.

Laansoo tunnistas, et õpetajad olid raskustes, kuna ei teadnud, kuidas lapsevanemad vormi mõttele reageerivad, kuid tagasiside on olnud ootamatult positiivne. «Lapsevanemad on ka põhikoolis väga huvitatud, kuid peame vaatama, kuidas teismelised koolivormi ideed vastu võtavad,» möönis ta.

Kui Hanikat tänavuseks õppeaastaks valmistuva eelkooli vanematega hoolekogus koolivormi ideed arutas, sai talle selgeks, et esimeseks koolivormi komponendiks võiks olla vest. «Uurisin teistelt koolidelt, kust nemad oma vestid tellivad ja pärast mitme tootjaga rääkimist ning näidiste esitamist lapsevanematele jõudsin Norrisoni juurde ning värviks jäi tumesinine,» meenutas Hanikat.

«Seejärel ma läksingi selle vestiga lapsevanemate ette ja nendelt tuli juba ettepanek, et vestist üksi on vähe ja võiksime juurde lisada pluusi,» kirjeldas Hanikat. Pluusid said valitud koolilipu värvide järgi: helesinine ja kollane.

Hanikat lisas, et Kose gümnaasiumis suureneb tänavu märkimisväärselt õpilaste arv. Kui veel mullu oli algklassides 139 õpilast, siis käesoleval aastal alustab õppimist 156 algklasside õpilast.

Väikseks jäänud koolivormide müümiseks korraldab kool rõivalaatasid. Lastele pakub õppehoones vaheldust Värvide nädal, mil 1.–4. klassi õpilased saavad kooli tulla nende rõivastega, millega ise soovivad.
 

Koolivestide hinnavõrdlus

*Vaadeldud vesti alglassiõpilasele ehk kõige väiksemat suurust

Kool

Vesti maksumus

Tallinna Inglise Kolledž

18,20 eurot

Tallinna 21. Keskkool

21,29 eurot

Kadrioru Saksa Gümnaasium

17,80 eurot

Tartu Erakool

21 eurot

Tallinna Ühisgümnaasium

17,65 eurot

Tallinna Saksa Gümnaasium

23,05 eurot

Tallinna Lilleküla Gümnaasium

21,76 eurot

Gustav Adolfi Gümnaasium

19 eurot

Tartu Miina Härma Gümnaasium

18,20 eurot

Rõuge Põhikool

23,70 eurot

Tallinna Prantsuse Lütseum (vesti asemel kampsun)

37 eurot

Kose Gümnaasium

19–25 eurot

Koolivormide hinnavõrdlus

*Hinnavõrdluse tegemisel on kasutatud Tarbija24 toimetuse üleskutsele vastanud lapsevanemate algklassiõpilase vormile kulunud summasid. Koolivormi kuuluvaid riideid müüakse sõltuvalt koolist kuni 12 erinevas suuruses, mistõttu hinnad varieeruvad. Nõutavate esemete arv võib kooliti ja vanuseti olla väga erinev.

Kool

Koolivormi maksumus

Nõutud koolivormi elemendid

Tallinna Prantsuse Lütseum

223 eurot

2 pluusi, krae, viigipüksid 2 paari, seelik, polosärk, sall, kampsun, tekkel

Tallinna Inglise Kolledž

78,30 eurot

vest, tekkel, soonikkampsun, jalatsikott

Tartu Erakool

170 eurot

viigipüksid 2 paari, 2 värvilist triiksärki, 1 valge triiksärk, 2 polosärki, T-särk, lips, vest (poisile)

Audentese Erakool

123,70 eurot

pihikseelik, 2 pluusi, kardigan, polosärk, punased Audentese sukkpüksid, teksaretuusid (tüdrukule)

Kadrioru Saksa Gümnaasium

26,90 eurot

tekkel ja üks kooliembleemiga rõivaese (odavaim polosärk)

Tallinna 21. Keskkool

21,29 eurot ja lisaks tekli hind

vest ja tekkel

Kose Gümnaasium

19–25 eurot

vest

Tallinna Ühisgümnaasium

17,65 eurot

vest

Peetri Kool

53,70 või 56,10 eurot

Tüdrukutele tekkel, kaelaside, pihiseelik ja polo. Poistele tekkel, lips, püksid ja polo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles