Kuus sageli esinevat viga, mida kodukaunistamisel tehakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kodu loomine on raske ülesanne. Sul on palju asju, mille pärast muretseda – elamu stiil, värvid, mööbel, valgustus ja palju, palju muud. Soovid, et kõik oleks omavahel harmoonias ja peegeldaks, kes on need inimesed, kes selles kodus elavad.

Ehk on sul lihtsam, kui võtad arvesse neid tüüpilisi vigu, mida kodukaunistamisel tehase. Siis tead, mida vältida, kirjutab Idiva.

Mööblipoodides on kokku pandud komplekte, mis koha peal näevad väga ahvatlevad välja. Kodus ei pruugi aga see sama komplekt üldse nii kaunis olla, sest proportsioonid on valed. Mõõda kõigepealt tuba üle ja arvesta, kui suure osa põrandapinnast saad mööbliga katta. Kui ruumi on vähe, piirdu vaid vajalike esemetega. Tumbad ja kiiktoolid võtavad liigselt ruumi ja pole praktilised. Mööbel ei pea saama ruumis liigselt tähelepanu.

Oled ehk kodukaunistuseks raha kõrvale pannud või laenugi võtnud, kuid see ei tähenda, et sa kaunistamise nimel liiale peaksid minema. Kas sa ikka vajad seda suurt kella või lisariiulit? Mida vähem rämpsu ruumis on, seda parem. Vali kujunduselemente hoolikalt ja piirdu vähesega. Mis kõige olulisem - kontrolli, et need sobiksid teiste asjadega.

Enamik arvab jätkuvalt, et pildid ja skulptuurid peaks tõstma kõrgele. Tegelikult peaksid kunstiteosed olema silmade kõrgusel. Sisekujundajad soovitavad jätta põrandast kuni pildi ülemise raamini umbes 165-185 sentimeetrit. See võiks olla põhireegel, kuid oleneb ka olukorrast. Kui pildid on liiga kõrgel, ei hakka need piisavalt silma.

Kui oled ostnud uut tehnikat, siis ära unusta juhtmeid korda seada. Ripakil juhtmed rikuvad üldmuljet, pealegi on need ohtlikud. Peida üksikud juhtmed mööbli taha. Kui võimalik, kasuta selliseid pikendusjuhtmeid, mis sobivad seina värviga.

Sulle võib tunduda, et värvid on paigas, kui toas on sinised voodikatted, sinised kardinad, sinised padjad, sinised vaasikesed ja pisut sinist on ka seintel. Ei. Kõik värvid ei pea omavahel klappima, kuid värve ei saa olla ka liiga palju. Vali kaks või kolm värvi, mis omavahel hästi sobivad. Väldi tugevate värvide ja kirjude mustrite liigset kasutamist.

Stiilsed dekoratiivpadjad teevad toa hubaseks. See ei tähenda aga, et peaksid oma kodust padjalao tegema. Diivan on mõeldud istumiseks, aga kui sellel on terve hunnik patju, pole seal võimalik end mugavalt tunda. Lisaks võib suur padjahunnik jätta mulje, et tuba on segamini.

Kas oskad veel omalt poolt lisada apse kodukujundamisel, mida soovitad vältida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles