Koondamishüvitiste taotlemine võib hoogustuda septembris

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi 1. juulist hakkas kehtima koondamist hõlbustav töölepinguseadus võib suuremaks hüvitiste küsimiseks minna alles septembris, mil saab täis koondamise kahekuuline etteteatamisaeg ning saab küsida riigilt hüvitist.

Töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu ütles, et praegu laekub koondamishüvitise maksmiseks taotlusi vaid üksikuid ning kuu algusest on töötukassale tulnud paarkümment taotlust.

Ta lisas, et vastavalt kehtivale korrale peab töötukassast hüvitist saav inimene olema ettevõttes töötanud vähemalt viis aastat. 

Viis aastat firmas tööl olnud inimesele tuleb koondamisest ette teatada kaks kuud, mis tähendab, et kui firma teatas koondamisest juuli alguses, siis hüvitust saab taotlema hakata alles septembris, mil leping tööandja ja töötajaga lõplikult läbi.

Näiteks kümme aastat ettevõttes töötanud inimesele tuleb ette teatada kolm kuud ehk kui firma on koondanud juuli alguses sellise inimese, saab koondamishüvitist taotlema hakata alles oktoobris.

1. juulist kehtima hakanud töölepinguseadus muudab koondamise firmade jaoks hõlpsamaks, sest nad ei pea enam seadusega ette nähtud koondamisrahasid pikaajalistele töötajatele täies mahus välja maksma vaid ainult osaliselt. Ülejäänud osa koondamishüvitisest tasub uue korra kohaselt töötukassa.

Ühelt poolt on spekuleeritud selle üle, et pärast pikalt ja ägedalt vaieldud ning ka valitsusliidu lagunemise kaasa toonud töölepinguseaduse kehtima hakkamise järel tuleb Eestis suur koondamiste laine. Teisalt on spekuleeritud jälle seda, et suurem osa koondamistest on juba tehtud ning aasta algusega võrreldevat koondamistelainet tulla ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles