Järvakandi vald pidi rahanappusel loobuma paberikonteineritest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Rapla maakonnas asuv Järvakandi vald oli kevadel sunnitud rahanappusel loobuma papp- ja paberpakendi konteineritest, kuna sinna toodud vanapaberi kogumine hakkas taaskasutusorganisatsioonile üle jõu käima ja lõpuks ei jõudnud seda valdki enam kinni maksta.


Papp- ja paberpakendi konteinereid teenindava Eesti Taaskasutusorganisatsiooni (ETO) arendusjuht Siret Kivilo rääkis Tarbija24.ee'le, et taaskasutusorganisatsioonide tekkides oli väga raske muuta inimeste harjumust tuua vanapaber koos paberpakenditega ühte konteinerisse.  Nii tuli sellega lihtsalt leppida, kuni ajalehtede-ajakirjade-kataloogide osakaal kasvas liiga suureks.

Koguni nii suureks, et Säästva Eesti Instituudi uuringu järgi hakkasid lehed moodustama kuni 70 protsenti paberikonteinerite sisust. Samas on pakendiseaduse järgi taaskasutusorganisatsioonide kohustuseks koguda ja taaskasutada pakendijäätmeid, mille alla ajalehed, ajakirjad ega raamatud ei kuulu. Viimaste käitlemise eest ei saada ka tasu.

«Kuna taaskasutusorganisatsioonidele laekub raha pakendiettevõtjatelt üksnes pakendijäätmete kogumise ja edasise käitlemise eest, siis muutus vanapaberi, mis ei ole pakend, kogumine meile üle jõu käivaks,» selgitas Kivilo.

Möödunud aasta kevadel pöördus ETO omavalitsuste poole palvega, et nad aitaks kanda vanapaberiga seotud osa paberikonteinerite teenindamise kulust. Enamik omavalitsusi olid Kivilo sõnul sellega nõus ning need, kes ei olnud, pidid paberikonteineritest loobuma.

Rahapuudus sundis loobuma

Järvakandi vald oli toona nende seas, kes olid nõus maksma. Tänavu tuli aga valla majandusnõuniku Ene Nüganeni sõnul kulusid kokku hoida ja kuna vallas on olemas ka jäätmete kokkukandepunkt, otsustati märtsis papp- ja paberpakendi konteineritest loobuda.

Elanikele anti majandusnõuniku sõnul kuu aega uue korraga harjumiseks, teavitades neid muudatusest kohaliku ajalehe kaudu. Ainsana jäeti papp- ja paberpakendi konteiner alles lasteaia juurde, kus on kinnine territoorium ning saab kontrollida, mida sinna pannakse.

Nüganeni sõnul tuli varem sageli ette, et inimesed tulid autodega kortermajade juures oleva konteineri juurde kohale ja viskasid sinna nii palju, kui visata andis - näiteks vanu raamatuid. «Nagu oleks kellegi vanaema kuuri tühjendanud.»

«Inimene on selline, nagu ta on - kui midagi saab tasuta ära anda, siis ta paneb kõik sinna,» tõdes Nüganen.

Nüüd saab vanapaberit ära anda vaid tasu eest - jäätmete kokkukandepunkt ehk Järvakandi Kommunaal OÜ küsib 50-liitrise kotitäie vanapaberi eest 7 krooni, 100-liitrise eest 12 ning 200-liitrise eest 20 krooni.

Tulevikus võiks aga kortermajad Nüganeni sõnul hoopiski ise taaskasutusorganisatsioonidega kokku leppida.

***

Järvakandi vallas aadressil Energia tänav 1a asuvas kokkukandepunktis saab tasuta ära anda papp- ja paberpakendeid, plast-, klaas- ja konservipakendeid, piima-, mahla- ja veinipakendeid, ohtlikke jäätmeid, elektri- ja elektroonijäätmeid, kasutatud rehve, puidujäätmeid, vanametalli, taaskasutatavaid riideid ja jalunõusid, penoplasti ja aknaklaasi.

Tasu eest saab ära anda biojäätmeid, ajalehti, ajakirju ja vanapaberit,  suurjäätmeid (nagu pehme mööbel), remondimaterjali, olmejäätmeid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles