Rentimine hoiab raha ja keskkonda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Portaali Rendi.ee tegvjuht Roman Loov kirjutab, et rentimist pooldav mõtteviis säästab raha ja ka keskkonda, sest laenutamiseks antud asjad teenivad tootmiseks kulutatud ressursid auga tasa.

Mõne aasta tagune ostuhullus on hääbunud. Lisaks jahenenud kinnisvaraturule on kahanenud müük peaaegu kõigis valdkondades. Seoses väiksema sissetulekuga või töökaotusega on inimestel raske säilitada oma varasemat elustiili, kuigi nii väga ju tahaks. Veelgi hullem on olukord siis, kui võlgu ostetud asjade eest on kaelas stressitekitavad laenud.

Üheks võimaluseks hoida majanduslikult raskel ajal veidi raha kokku on kaaluda mõne kauba puhul ostmise asemel rentimist. Kui eluruumi või auto rentimine on juba üsna tavaline, siis muudes valdkondades inimesed sellise võimaluse peale eriti kergesti ei tule.

Eelkõige tasub mõelda rentimise kui alternatiivi peale juhtudel, kus kallist või erilist asja läheb vaja aastas vaid mõned korrad või hooajaliselt. Näiteks kohati võib aiatraktori, -mööbli, batuudi, rääkimata mootorpaadi või jahi hoolikas ületalve hoidmine olla väga keerukas ja tekitada olulisi lisakulusid.

Samuti oleks tark mõni moodne spordivahend, filmikaamera või muusikariist esmalt hoopis mingiks perioodiks rentida, veendumaks, et seda peres ikka tõesti kasutama hakatakse. Seejärel läheb ka hilisem ost rohkem täppi, sest teate juba üsna selgelt, milliste omadustega asja soovite ja mida mitte. Ei saa unustada ka seda, et mood muutub ja tehnika areneb iga aastaga.

Ka väikelastele oleks otstarbekas mitmeid asju rentida, sest tihti kasvatakse oma mänguaiast, kärust, jalgrattast või suusasaabastest enne välja, kui need esemetena ära kuluvad. Siis on kahju häid asju ära visata. Ja jõuamegi veel ühe tõeni - rentimist pooldav mõtteviis on väga keskkonnasõbralik ja säästlik, sest asjad teenivad oma tootmiseks kulutatud ressursid auga lõpuni tasa!

Kuid rentimisel on ka teistpidi suund. Nimelt võib oma vara väljarentimine olla masu ajal hea lisasissetuleku allikas. Inimesed püüavad kohati edutult müüa oma parematel päevadel soetatud kalleid nišitooteid ning luksusesemeid. Liiga odavalt ei taheta ka müüa, sest makstud kõrge hind on veel meeles.

Mitmete esemete puhul ei ole müümine otstarbekas, kuna nende turuväärtus on oluliselt langenud; kuid samas on nende tarbimisväärtus jätkuvalt kõrge. Kohati võib ese olla omanikule lõplikuks loobumiseks liiga armsaks saanud, ja tagatippu võib seda ju kunagi jälle vaja minna!

Sellistel juhtudel on mõistlik kaaluda oma vara väljarentimist. Näiteks kuuri all seisev motoroller võib noorema poja suuremaks sirgumist oodates perele vahepeal väljarendituna lisatulu teenida. Nii eraisikutel kui ka ettevõtetel on sageli mitmeid esemeid, mida nad ise pidevalt ei tarbi, ning mis seisavad suurema osa ajast kasutult. Nende soetamiseks või väljaarendamiseks on aga tehtud kulutusi ja aeg ajalt on neid tõesti ka vaja. Hea majandamise korral leiab peremees neile pidevama rakenduse.

Seega ei ole rentimisteenuse kasutamine mitte ainult kokkuhoiu saavutamine, vaid ka võimalus oma sissetulekute otseseks suurendamiseks ilma uute investeeringuteta.

«Teie, eestlased, olete siin vist väga rikkad,» ütles mulle mõne aasta eest külla sõitnud itaallasest tuttav. Kui pärisin, millest ta seda järeldab, vastas ta, et ostate ju väga kalleid autosid, kõik noored omavad isiklikke eluasemeid ning teie kodudes on kallid «imemasinad», mida te suurt ei kasuta.

Rentimine selle kõige laiemas mõistes ei ole tõesti millegipärast seni olnud eestlastele omane. Kui autod, korterid ja teatud tööriistad välja jätta, siis muud rendivõimalused ei kuulu Eesti inimeste elustiili juurde. Erinevalt Lääne maailmast on meil pigem tähtsustatud ja hinnatud omamist. Võimalik, et praeguses majandusolukorras on õige aeg hakata mõttemalle muutma.

Sama on rentimise mõiste tegelikult hoopiski laiem - välja saab rentida ka oma erioskuseid. Isikliku mootorsae või muu head käsitlemisoskust vajava tööriista võib välja pakkuda koos enda tööjõuga. Kohati on teisel inimesel ju mõttetu omandada hetkega mõni harva vajaminev professionaalne oskus.

Selleks, et viia kokku renditeenuse pakkujad ning potentsiaalsed tarbijad, on loodud internetis keskkondi, mis koondavad kõikvõimalike valdkondade renditeenused ühte kohta. Neis keskkondades saavad nii eraisikud kui ka väikeettevõtted ise oma kauba või teenuse rentimise kuulutuse hõlpsalt välja panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles