Inimesed muutuvad vananedes õnnelikumaks

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed muutuvad vananedes õnnelikumaks
Inimesed muutuvad vananedes õnnelikumaks Foto: Caro / Scanpix

Uuringu kohaselt muutub enamik inimesi vanuse lisandudes õnnelikumaks.

Vaatamata muredele tervise, sissetuleku ja sotsiaalse staatuse muutumise pärast tähendavad hilised eluaastad tõesti kuldset iga, vahendab BBC News.

Ameerika psühholoogid leidsid, et vanemad täiskasvanud oskavad reeglina järelejäänud elust parimat võtta ning on õppinud vältima olukordi, mis põhjustavad kurbust või stressi.

Näiteks Suurbritannias on vananev ühiskond - vähem kui 25 aasta pärast on veerand sealsetest elanikest 65-aastane või vanem. California ülikooli psühholoogi dr Susan Turk Charlesi sõnul peaks see tegema Suurbritanniast õnnelikuma ühiskonna.

Stanfordi ülikooli psühholoogiaprofessor dr Laura Carstensen viis läbi uuringu, milles lasi 18- kuni 90-aastastel inimeste osa võtta erinevatest eksperimentidest ning pidada päevikut oma emotsionaalse seisundi kohta.

Katsest selgus, et vanemad inimesed kogevad vähema tõenäosusega püsivaid negatiivseid tujusid ning on paindlikumad isikliku kriitika suhtes.

«Carstenseni ja tema kolleegide tehutud töö põhjal teame, et vanemad inimesed on teadlikumad järelejäänud ajast ja sellest, et nende elu lüheneb,» selgitas dr Charles. «Nad tahavad selles viimast võtta ja väldivad olukordi, mis neid õnnetuks teevad.»

Lisaks on kõrges eas inimestel elukogemus, mis aitab teiste kavatsusi mõista ja stressirikkaid situatsioone ennetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles