Tark suunab rõivad teisele ringile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudeng Triin Võrno (paremal) on Kõige Poest endale nii mõnegi riideeseme soetanud, kuid ise riideid müügile tooma tuli ta sõbranna soovitusel eelmisel nädalal esmakordselt. Koos müüja Kaie Lõhmusega (vasakul) arutatakse, millise hinnaga riideid müüa.
Tudeng Triin Võrno (paremal) on Kõige Poest endale nii mõnegi riideeseme soetanud, kuid ise riideid müügile tooma tuli ta sõbranna soovitusel eelmisel nädalal esmakordselt. Koos müüja Kaie Lõhmusega (vasakul) arutatakse, millise hinnaga riideid müüa. Foto: Andres Ehrenpreis

Kui riidekapp on rõivastest pungil ja lapsed hilpudest ammu välja kasvanud, tasub kaaluda ebavajalikele esemetele uute omanike leidmist.


Trendikamate rõivaste eest on lootust isegi veidi raha vastu saada. Selleks tuleb seada sammud mõnda komisjonikauplusesse, näiteks Pepleri 8 asuvasse Kõige poodi.



Komisjonikaupluse juhataja Annely Kooritsa sõnul võib Kõige Poodi rõivaid müügile tuua igaüks alates 18. eluaastast. Kauba toomisest ette teatama ei pea, poe uksed on avatud tööpäeviti kell 10–18.



Kaubatoojaga vaadatakse koos kõik riided üle ja pannakse paika hinnad. Nendele liidab pood komisjonitasu, milleks on keskmiselt 40% kliendiga kokkulepitud hinnast. Raha saab kätte siis, kui kaup on müüdud.



Kooritsa sõnul oodatakse müüki eelkõige moodsat hooajakaupa, sest kaheksakümnendate-üheksakümnendate riideid ei osteta. Kõige minevamaks kaubaks nimetab Koorits pluuse-toppe.



Otse abivajajatele


Kui abistamistahe kaalub rahasaamissoovi üles, tasub rõivad viia otse abivajajatele.


Näiteks Mäe tänava lastekodulastele kuluvad kooliminekuriided ikka ära. Mäe-kodu kasvataja Liia Kärbis paneb heategijatele südamele, et riided peaksid kindlasti olema korralikud, moodsad ja parandamata. «Kaltse meie lapsed selga ei pane,» rõhutas Kärbis.



Lastekodu hoolealused ei kanna ka vanaaegseid riideid ega kasutatud jalanõusid, viimaseid tahavad lapsed ikka uuena osta. Küll aga on seoses kooli algusega teretulnud teksapüksid, džemprid ja üleriided.



Kärbise sõnul on kõik lapsed kooliealised, seega väikelaste riideid ei vajata. Eelistatuim on poistekraam, sest tüdrukuid elab majas ainult viis.



Kui majja tuuakse uusi riideid, kutsuvad kasvatajad lapsed kokku ja koos vaadatakse, mis kellele sobib. «Lapsed saavad ise oma valiku teha ja rohkem kui pooled riietest leiavad kindlasti omaniku,» lubas Kärbis.



See-eest Era 2 asuv Tartu Kristlik Noortekodu võtab vastu kõik korralikud kooliealiste riided. Sobivad nii parandatud kui vanamoodsad riided, sest lapsed kasvavad ja riided kuluvad. Enim oodatakse õueriideid, sest sügis on tulemas.



Kumbagi hoolekandeasutusse riiete toomisest tööpäeviti ette teatama ei pea, nädalavahetusel tuleks ette helistada.



Pauluse kiriku taaskasutuskoordinaatori Aili Nahksepa sõnul võtab Pauluse kirik vastu ainult neid asju, mida on hetkel võimalik müüa. «Kirik on remondis ja riidepood võib kahe kuu pärast kinni olla,» põhjendas ta.



Kuna ruumi on vähe, võiks inimene enne kokku leppida, mida ta toob. Vastu võetakse tuulepluuse, jopesid, teksasid ja kindlasti spordijalanõusid, mida vajavad kodutud. Asjad peaksid olema suurema numbriga ja puhtad.



Suurima probleemina toob Nahksep välja inimesed, kes toovad enda sõnul puhtaid ja terveid riideid, kuid hindavad oma asju kõvasti üle.



«Inimestel on tunne, et kui mulle ei kõlba ja prügikasti kõrvale ei taha viia, siis kirikusse võib kogu rämpsu tuua,» kurtis naine. Tema sõnul öeldakse seejuures uhkelt, et toon tasuta, aga 20 aastat vanade riietega pole kirikul midagi teha.



Humana võtab kõik vastu


Kes soovib tarbetute rõivaste annetamisega aidata Aafrika vaeseid riike, see peaks sammud seadma Humana kauplustesse. Neis asuvatesse kogumiskastidesse oodatakse puhtaid ja terveid rõivaid, jalatseid ja mänguasju.



Eestis annetustena kogutud riided viiakse sorteerimiskeskusesse, kust nad rändavad olenevalt sihtotstarbest edasi Humana kauplustesse, tugikeskustele, Aafrikasse või ümbertöötlusse. Näiteks Angolas ja Mosambiigis tagasihoidliku summa eest müüdud riiete tulu kasutatakse kohalike koolide ja lasteabiprogrammide käigushoidmiseks.


«Rõivaannetusega saab eestlane panustada inimeste tervisesse ja haridusse teisel pool maakera,» märkis Hu­­mana infojuht Mari-Helene Kaber.



Kasutatud riideid võtavad vastu


• Komisjonikauplus


Kõige Pood, Pepleri 8


• Humana, Kompanii


1c ja Kuperjanovi 20


• Tartu Pauluse kirik,


Riia 27, tel 742 0258


• MTÜ Vahtramägi


Mäe-kodu, Mäe 33,


tel 736 1652


• Tartu Kristlik Noortekodu, Era 2, tel 742 0865

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles