RMK: küttepuude müük eraisikutele jätkub pea

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaraie.
Metsaraie. Foto: Raigo Pajula.

Vastuseks hirmudele, et RMK Eesti Energiat hakkpuiduga varustama hakates eraisikud unustab, ütles RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi, et raiemahu kasvust võidavad nii eraisikud kui kohalik metsatööstus ning riik saab maksutulu.

RMK tootis talvel lattu peamiselt kütte- ja paberipuitu, mida oli aprilli lõpus üle poole miljoni kuupmeetri. See puit sai augusti keskpaigaks tänu aktiivsele müügitööle otsa.

Metsameeste seisukohast ei saa hinnad alatiseks jääda samale tasemele ja peamine on, et puidu metsast liikuma saaks.

Ulvar Kaubi sõnul on uus raiehooaeg alanud ja mahud tõusevad taas iga kuuga, seega tekib uusi võimalusi pakkuda taas küttepuitu ka eraisikutele.

Postimehe lugeja Jaanus Rebane tundis oma kirjas toimetusele muret tänavu kevadise vähese raie ja sügisel ootava küttepuude puuduse üle, seostades seda eelseisvate hakkpuidu tarnetega elektrijaamadele.

Samuti väljendas ta muret küttepuude hinna tõusu pärast RMKs maikuise 360 pealt 560 kroonini tihumeetri eest juuli lõpuks eraisikutele, kes ostsid kokku 10 tihumeetrit.

«Eraisikutest küttepuidu ostjad teavad hästi, et talvine puit on parem - kuivem ja kõrgema kütteväärtusega,» jätkas Kaubi.

«Selle poolest ei erine see aasta eelmistest ning iga ette mõtlev inimene ostis talviste küttepuude varu ära, ka hinnad olid talvel rekordmadalal.»

RMK mureks on metsaraiumise vähene aktiivsus Eestis, mis on põhjustanud raskusi paljudele ettevõtjatele ja on aeglaselt hakanud metsasektorit suretama. «Aktiivsus ongi langenud liiga madalate puiduhindade ja väikese nõudluse tõttu,» selgitas Kaubi.

«Väga vajalik on luua võimalused puidu pidevaks kohalikuks tarbimiseks, mida energiatootjad nüüd pakuvad,» on Kaubi veendunud.

«See omakorda annab metsasektoris taas tööd sadadele inimestele ja loob võimalusi täiendava tööhõive tekkeks eriti metsakasvatuslike raiete ja kraavide puhastamise osas, samuti transpordisektoris.»

RMK on viimastel aastatel müünud oma küttepuidust eraisikutele keskmiselt 18 protsenti, seda neile, keda on rahuldanud 3-meetrised notid. Halgusid ostetakse reeglina erategijate käest, selles osas on RMK osa marginaalne.

Selle aasta esimeses pooles raius RMK viletsa turusituatsiooni tõttu plaanitust vähem puitu, mis tehakse aga teise poolaastaga tasa, aasta peale tuleb koguseks 2,4 miljonit kuupmeetrit.

Uutele energiatootjatele tarnib RMK lisaks küttepuidule ka paberipuitu, raidmeid ja võsa. Seega lisanduvad sortimendid, mille nõudlus kohapeal praktiliselt puudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles