Pelgulinlased võtaks Stroomi metsa kaitse alla

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pelgulinna seltsi esimees Mikk-Jaan Mikk (paremal) ja aseesimees Arvo Kull loodavad, et Stroomi mets võetakse kaitse alla ning ükskord lõpevad jutud magistraaltee rajamisest läbi puhkeala.
Pelgulinna seltsi esimees Mikk-Jaan Mikk (paremal) ja aseesimees Arvo Kull loodavad, et Stroomi mets võetakse kaitse alla ning ükskord lõpevad jutud magistraaltee rajamisest läbi puhkeala. Foto: Peeter Langovits

Autotee ja uute majade rajamise hirmus taotleb Pelgulinna selts linnavõimult Stroomi metsa nimetamist maastikukaitsealaks ning on selle toetuseks kogunud juba üle 1500 allkirja.

Pelgulinna seltsi esimehe Mikk-Jaan Miku sõnul tegi selts avalduse metsa kaitse alla võtmiseks ning algatas allkirjade kogumise kampaania põhjusel, et praegu on käimas Põhja-Tallinna linnaosa planeering ning selle käigus on taas üles tõusnud küsimus magistraaltee rajamisest Sõle tänava ja Paldiski maantee vahele läbi Stroomi metsa.

«Kui mets oleks kaitse all, siis oleks teed ja uusi maju sinna juba palju raskem rajada, sest kaitsealusesse metsa ei saa nii hõlpsalt ehitada,» lausus Mikk. Ta lisas, et selts on Stroomi metsa kaitse alla võtmiseks kogunud juba üle 1500 allkirja.

«Allkirju on lihtne korjata, inimesed annavad neid hea meelega,» ütles Mikk. «Kui oleksime aktiivsemad, oleks neid ilmselt veelgi rohkem juba koos.»

Planeering valmimas

Mikk märkis, et uued elamud on kerkimas metsa vahetusse naabrusse Kolde puiestee ääres ning Paldiski maantee äärde 22 hektari suurusele ja metsa lõikavale psühhoneuroloogiahaigla ehk Seewaldi krundile.

Tallinna linnaplaneerimise ameti osakonnajuhataja Martti Preemi sõnul peaks Põhja-Tallinna üldplaneering jõudma avalikustamisele järgmisel aastal ning magistraaltee kulgemine läbi Stroomi metsa on üks neid küsimusi, mis planeeringu koostamisel tuleb läbi vaielda.

Preem lausus, et kehtival Tallinna üldplaneeringul on autotee märgitud Stroomi metsa läbiva vana raudteetammi peale. Ta lisas, et metsa ei saa niisama kaitse alla võtta vaid selleks peavad metsal olema kindlad tunnused ja väärtused.

Pelgulinna seltsi avalduse alusel tellib Tallinna keskkonnaamet veel sel sügisel ekspertiisi, mis peab näitama, kas Stroomi metsa on mõtet kaitse alla võtta või mitte.

Põhja-Tallinna linnaosa vanem Vilja Savisaar ütles, et on vastu tee rajamisele läbi Stroomi metsa ning peab õigeks, et linnaosa üldplaneeringule magistraaltee trassi läbi metsa ei kanta.

Pikk vaidlus

Magistraaltee kulgemise üle läbi Stroomi metsa on vaieldud juba aastaid ning 2002. aastal kogusid poliitikud ja Pelgulinna elanikud ligi 2000 protestiallkirja magistraaltee läbiviimise vastu Stroomi metsast.

Magistraaltee oleks üks osa südalinna läänesuunalisest ümbersõiduteest, mille eesmärgiks on vähendada autode hulka kesklinnas.

2005. aasta suvel otsustas linnavalitsus, et plaanitud ümbersõidutee ei hakka kulgema mitte läbi Stroomi metsa, vaid piki Sõle tänavat, ning selleks ehitatakse kahetasandiliseks mitu Paldiski maantee ristmikku. Tänavu veebruaris tõstis linnaplaneerimise eest vastutav abilinnapea Kalev Kallo üles võimaluse ehitada autotunnel läbi Stroomi metsa, sest Paldiski maantee ristmikke Sõle ja Mustamäe teega on kahetasandilisteks ümber ehitada liialt keeruline ja kallis ning see tähendaks teeäärsete puude mahavõtmist.

Aprillis otsustas linnavalitsus, et esialgu jäävad ehitamata nii kahetasandilised ristmikud kui ka magistraaltee läbi Stroomi metsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles