Reisisaatjaks pürgivad ka kõrgharitud ja noored

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööbors Tallinna Trammipargis loodavatele sotsiaalsetele töökohtadele.
Tööbors Tallinna Trammipargis loodavatele sotsiaalsetele töökohtadele. Foto: Mihkel Maripuu

Peagi Tallinnas tööd alustavate trammi- ja trollisaatjate seas torkavad silma mitmed 20. eluaastates noormehed, aga ka töötuks jäänud kõrgharitud.


Trammi- ja trollibussikoondise personalijuht Tiiu Sirts ütles Postimees.ee'le, et noormehed on sageli need, kes alles hiljuti rabasid tööd ehitusel, kuid on jäänud nüüd sissetulekuta.

«Nad ütlevad: «Ma parem teen tööd, kui istun niisama»,» on Sirtsi sõnul olnud noormeeste tüüpiline põhjendus. «Nendele on see täitsa šokk, et nad äkki jäid töötuks.»

Tema väitel on mitmed miinimumpalka väärt sotsiaaltöökoha soovijad näiteks ka kõrgharidusega.

Sirtsi sõnul võib reisisaatjaid pidada täitsa keskmiseks elanikuks kui mitte paremakski.
Aastaid töötu olnuid ta huviliste seas eriti ei kohanud, pigem ollakse töötu olnud paar kuud.

Personalijuhi väitel võib märgata, et inimestel hakkab koondamisraha otsa lõppema ning see sunnib ka sotsiaaltöökohta otsima.

TTTK on soovijatega töövestlusi pidanud augusti keskpaigast alates ning täna saab 142 huvilisega ka aasta lõpuni kehtivad lepingud sõlmitud.

Kokku on linn tellinud 360 reisisaatjat, kuid huvilisi pole nii palju olnud ning osad ei ole ka kvalifitseerunud.

Sirtsi andmetel hakkab umbes 30 reisisaatjat tööle trammis, ülejäänud trollis. Nad läbivad homme-ülehomme ametikoolituse ning asuvad reedest ametisse - vastavalt töögraafikule alustab mõni hiljem.

Kui tuleb piisavalt uusi huvilisi, korraldatakse tema sõnul uus koolitus ning selle lõpetanud suunatakse tööle trammidesse, et trollide ülekaalu vähendada.

Sirtsi jutu järgi vajavad trollid reisisaatjaid trammidest rohkem, kuna seal tuleb näiteks lapsevankritele-ratastoolidele trapp alla lasta. «Trammis seda pole vaja, seal on madalapõhjalised trammid.»

Muus osas tema sõnul trammi- ja trollisaatja töö ei erine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles