Parimaks terasest tervikobjektiks valiti Tartu uus spordimaja

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coq Tartu spordihoone.
A. Le Coq Tartu spordihoone. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht

Konkursil «Terasehitis 2006» sai parima tervikobjekti auhinna Tartu spordimaja A. Le Coq Sport.

Siiski oli see vaid üks kolmes peaauhinnast.

Insenerliku lahenduse ja teostuse eest valiti parimaks Riga Arena hokihalli katusekonstruktsioonid ning arhitektuurse idee eest Eesti Panga galerii.

Tartu spordimaja A. Le Coq Sport tellija on Tartu linnavalitsus, arhitekt Eero Palm ning konstruktsioonide projekt valmis Randväli & Karema AS-is.

Ehitaja oli Linnaehitus AS ning teraskonstruktsioonid valmistas Trump Metall OÜ.

Riga Arena hokihalli katusekonstruktsioonid rajasid Maru kontserni ettevõtted Maru Ehitus ja Maru Metall.

Eesti Panga galerii autoriks on arhitektuuribüroo Urbanmark.

Žürii liikme Kalju Looritsa sõnul paistab uus Tartu spordihoone silma ühtlase tasemega kõigis neis valdkondades, millest ühe ehitise kvaliteet sõltub.

«Arhitektil on olnud oma nägemus ruumile iseloomu andvast terasest katusekonstruktsioonist,» selgitab Loorits.

«Konstruktor on selle idee kõrge professionaalsusega lõpule viinud ning ehitaja on tellija seatud eesmärkide saavutamiseks meil levinud tavalist teostustaset kogu objekti ulatuses selgelt ületanud.»

Looritsa sõnul ei saanud Riga Arena parima tervikobjekti auhinnale konkureerida, kuna hoone arhitekt oli väljastpoolt Eestist.

«Kuid tehnilise keerukuse, suuruse ja sellest tulenevate probleemide eduka lahendamise, samuti valmistamise ja montaaži kvaliteedi poolest on tegemist vast silmapaistvaima teraskonstruktsiooniga, mis eestlaste poolt projekteeritud ja valmistatud,» selgitas ta.

«Eesti Panga galerii on visuaalselt efektne ja modernne,» rääkis Loorits. «Valmistajale tekitas kindlasti tõsist peavalu erinevate nurkade all liituvate terastorude kvaliteetne ühendamine – kahte ühesugust nurka sealt vist ei leia. Kahjuks see ehitis Tallinna linnapilti ei rikasta, kuna paikneb vaatajate pilkudele suletud siseõues.»

«Terasehitis 2006» parimad valiti välja 27 laekunud objekti hulgast.

Teist korda toimuvale konkursile parimate terasehitiste leidmiseks sai esitada ehitisi, mis on valminud vahemikus 2002. kuni 2006. aastal.

Terasehitise konkurss viidi esmakordselt läbi viis aastat tagasi ning tookord sai peaauhinna Keila Tervisekeskus, mille arhitektid on Ain Padrik ja Kristi Alamaa.

Konkursi üldeesmärgiks on edendada terase kõrgetasemelist kasutamist eesti ehituses, leida ja esile tõsta ehitisi, mis demonstreerivad terase kui konstruktsioonimaterjali erinevaid rakendusvõimalusi ja eeliseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles