Parem üks pekitükk päevas kui päts leiba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes ei ihkaks saledat pihta.
Kes ei ihkaks saledat pihta. Foto: Caro / Scanpix

Söö julgelt rasvaribaga liha ja kala, ära liialda puuviljadega ning jäta menüüst välja leib, kartul ja pasta, nii kaovad liigsed puhkusekilod kiiremini.

Selliste radikaalsete soovitustega on välja tulnud Linköpingi tervishoiu ülikooli arst ja professor Fredrik Nyström, kelle karmil hinnangul on tänapäevased toitumissoovitused üles ehitatud müütidele, kirjutab Expressen.

Doktor ei mõista näiteks, miks on küllastunud rasvad ohtlikeks tembeldatud. Pigem näitavad uuringud, et nii küllastumata kui küllastunud rasvad aitavad võidelda suhkruhaigusega, aktiveerides rasvarakkudes olevaid geene.

Professor korraldas katse üliõpilastele, lubades neil süüa nii palju rämpstoitu kui vähegi sisse mahub ning jälgis, kuidas keha sellele reageerib. Üllatuslikult selgus, et rohkem süsivesikuid söönud katsealustel olid maksanäitajad kehvemad kui teistel. Samuti oli küllastunud rasva tarbinud noorte verenäitajad paremad.

Doktor peab tavapäraseid toitumissoovitusi pehmelt öeldes imelikeks. Näiteks arvab ta, et kuus kuni kaheksa leivaviilu päevas on täiesti hullumeelne ning see vaid koormab keha.

Nyströmi arvates võiks suurema osa tänapäevastest toitumissoovitustest kokku võtta nii: kuula neid ja tee hoopis vastupidi.

Ühtegi konkreetset dieeti ta teistest paremaks ei pea, kuid nendib, et nn Atkinsi dieet võib tõesti aidata neid, kes on hädas ülekaaluga.

Toidumüüdid tuginevad tihti epidemioloogilistel uuringutel, kus on võrreldud eri maade toitumistavasid ja haigestumisi. Nii ongi tehtud meelevaldseid järeldusi, et näiteks Vahemeremaade toit on kasulik, kuna see sisaldab vähe küllastunud rasvu. Samas pole üldse märgitud seda, et lisaks süüakse seal ka vähem süsivesikuid ning juuakse iga päev veini.

Professor peab müüdiks ka levinud soovitust, et süüa tuleb korraga vähe ja tihti. Tema arvates on iseenesestki selge, et kaalu vähendamiseks peab söögikordi olema pigem vähem kui rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles