Kas lõikelilledele säilivusaja märkmine oleks võimalik?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees / Scanpix

Lõikelillede ostmisel peab vahel pettuma nende kvaliteedis, kui kaupluses värske väljanägemisega sihvakas õis kodus vaasis kiirelt närtsima hakkab. Tarbija24.ee uuris, kas lõikelilledele puhul oleks säilivusaja märkimine võimalik.


Nurmiko Hulgi OÜ tegevdirektori Mart Ungersoni sõnul on lille vanus alati suhteline. «Väga suur vahe on esiteks juba sellel sees, mis tuleb Hollandist ja mis on Eestis kasvatatud. Hollandist tulev lill on kokkuvõttes juba nädal aega vanem,» rääkis Ungerson.

Kui Nurmiko saadab lille lillepoodi, on hulgipakendil tema selgitusel kuupäevad peal, nii et lillepood näeb, millal lill Eestisse on tulnud. Hulgipakendid võetakse aga poes ümbert ära ja lilleõiele on hulgimüügifirma tegevdirektori hinnangul tähtaega külge panna üsna raske.

Kaugelt toodud lilled

Kui tulpe, iiriseid, liiliaid, krüsanteeme ja roose kasvatatakse ka Eestis, siis ülejäänud lilled ning ka nimetatud lillede erisorte tuuakse Ungersoni sõnul sisse - enamasti Hollandist, kuhu neid jõuab aga omakorda ka Keeniast ja kaugematest maadest.

Hollandist jõuab kaup Eestisse mõne päevaga: kui neljapäeval ostetakse lill Hollandi oksjonilt, siis laupäeaval on see Ungersoni sõnul Eestis ja pühapäeval enamasti juba poes müügil.

Lillede kehva säilivusega pidavat viimasel ajal probleeme olema suhteliselt vähe. Kui selline mure jõuab hulgimüüjani, peab Ungersoni sõnul midagi olema juhtunud näiteks transpordi ajal ja viga on siis tarnijapoolne.

Kauplusel on õigus pöörduda Nurmiko poole pretensiooniga 24 tunni jooksul alates lillede kättesaamisest.

Säilimine sõltub sajast pisiasjast

Lillede säilimine sõltub Ungersoni sõnul sordist, kasvatajast, säilitustingimustest nii enne poodi jõudmist kui ka poes. Samas tehakse kiiremini närtsivate lillede korral tootevalikus ka pidevalt korrektuure ja valitakse vastupidavamaid lilli. Ka poed tellivad oma kogemustele tugines firma tegevdirektori sõnul rohkem selliseid lilli, mis on veidi kallimad, kuid seisavad paremini.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski sõnul ei esitata lillede säilivusajale eraldi nõudeid ja nende kehtestamisega seonduvaid üksikasju pole ametis arutatud.

«Küll aga peab lillemüüja oma kaupa tundma ning tarbijale lisateavet ka suuliselt jagama, kui tarbija seda küsib,» ütles Turetski.

Taimetoodanguinspektsiooni aiandustoodete osakonna juhataja Saima Evendi sõnul oleks lillede säilivustähtaja kindlakstegemine praktikas suhteliselt võimatu, kuna aega peaks sel juhul hakkama lugema juba lillede aiandist koristamisel ning jälgima lisaks transpordil, säilitamisel, jne.

Et seaduse järgi lillede säilivusajale nõudeid ei esitata, ei saa taimetoodanguinspektsioon kui järelevalveasutus ka vastavat kontrolli teostada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles