Pulbri asemel pesevad pesu pähklid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et pesupähkleid ei ole pritsitud pestitsiidide ega mürkainetega, on need väga populaarsed just väikelaste emade ja allergikute seas.
Et pesupähkleid ei ole pritsitud pestitsiidide ega mürkainetega, on need väga populaarsed just väikelaste emade ja allergikute seas. Foto: Toomas Huik

Nii uskumatu kui see ka ei tundu, pakuvad pesupulbrile konkurentsi pähklid. Mitte küll tavalised, vaid metsikuna Himaalajas kasvava Jaapani seebipuu pähklikoored.

Pesupesemisel võib pulbri asemel kasutada Indiast pärit spetsiaalseid pähklikoori, kinnitab keskkonnasõbralikke puhastusvahendeid eelistav Diana Rajasaar. «Minu riided said nendega küll puhtaks,» rääkis ta. «Võib-olla erilisi plekke nad välja ei pese, aga seda ei tee ka pesupulber, ikka tuleb plekieemaldusvahend appi võtta.»

Töötle tugevaid plekke

Öko- ja loodustoodete poodides müügil olevad Jaapani seebipuu pähklikoored on bioloogiline pesuvahend, milles sisalduv aine saponiin toimib seebina. Et pesupähkleid pole pritsitud pestitsiidide ega mürkainetega, on need Looduspere poe müüja Reet Kõva sõnul väga populaarsed just väikelaste emade ja allergikute seas.

Pesupähkli koortega saab pesta valget ja värvilist pesu, need sobivad ka siid- ja villaste esemete puhul. Pähklikoortes olev pesuaine hakkab eralduma 30 kraadi juures ja nendega pesemisel ei ole vaja kasutada veepehmendajat või pesuloputusvahendit. Tugevaid plekke tasub töödelda näiteks sapiseebiga.

Pähklikoortega pesu pesemine on Mahekauba poe müüja Piret Mere sõnul lihtne – koored tuleb panna kangast kotikesse ja pista pesumasinasse. Masinatäie pesu pesemiseks piisab 5-8 koorest. Pesupähkli koored on korduvkasutatavad, kuid pärast iga pesukorda tuleb need ära kuivatada.

Kotitäit pähklikoori saab kasutada, kuni pesuaine on neist välja uhutud. Mere rõhutas, et pesupähkli koored tuleb välja vahetada, kui need on muutunud valgeks nagu luu. Pähklikoorte kulumine sõltub nii nende suurusest kui ka pesuvee temperatuurist.

«Väiksemad tükid kuluvad kiiremini, ja kui 95 kraadi juures saab koori kasutada paar korda, siis madalama temperatuuri puhul kuni neli korda,» ütles Mere.

Seepi ihule

Mõnel pool on müügil ka pähklikoortest tehtud pesuvahend, mida Mere jutu järgi ostetakse isegi rohkem kui pähklikoori. «Seda on lihtsalt mugavam ja harjumuspärasem kasutada,» põhjendas ta.

Pähklikoortest saab ise teha vedelseepi, millega sobib pesta juukseid ja ihu, aga ka näiteks lemmikloomi ja nõusid; seda võib kasutada ka nõudepesumasinas. Kõva sõnul saab paarist-kolmest kuumas vees pehmenenud pähklikoorest teha vahtu, millega võib puhastada ka kuld- ja hõbeehteid.

Pesupähklid

• Pesuvahendina kasutatakse Jaapani seebipuu viljade koori, milles olev aine saponiin toimib seebina.

• Ühest kilost koortest piisab neljaliikmelisele perele aastaks.

• Kilo lahtiselt müüdavaid pähklikoori maksab sõltuvalt poest 299-340 krooni. Ühe pesumasina täie pesu kohta soovitatakse võtta umbes 30 grammi pähklikoori.

• 1,5-liitrine Klar pesupähkli pesupesemisvahend maksab 159 krooni.

Allikad: www.mahekaup.ee, www.looduspere.ee

Plekkidega jäävad pähklid hätta

• Kasu võttis pesupähklite testimiseks valge T-särgi, millele ajasime peale punast veini, muru, pori, kohvi, šokolaadi, ketšupit ja toiduõli.

• Panime värskete plekkidega särgi kohe masinasse ja pesime seda 40 kraadi juures.

• Täiesti välja ei pesnud pähklid paraku ühtegi plekki. Imeõrnalt jäid näha šokolaad, pori, õli ja kohv, kõige tugevamini olid sisse jäänud rohelised muruplekid, üsna tugevalt ka ketšup ja punane vein. Muidu oli särk aga kenasti puhas.

• Pesul polnud lõhna, seetõttu sobib pähklitega oma rõivaid pesta allergilistel inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles