Euroliit võttis luubi alla tarbijaid eksitavad e-poed

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Liidu 26 liikmesriiki ning Norrat ja Islandit hõlmanud uuringust selgus, et enam kui pooltel olmeelektroonika müügiga tegelevatest veebilehtedest esineb rikkumisi: eelkõige esitati eksitavat teavet tarbijaõiguste ja toote kogumaksumuse kohta või olid kaupleja kontaktandmed puudulikud.


Luubi alla võeti kokku 369 veebilehte, mille vahendusel müüakse digitaalseid fotoaparaate, mobiiltelefone, muusikamängijaid, DVD-mängijaid, arvutiseadmeid ja videomängukonsoole.

Tarbijaõiguste kohta jagab puudulikku informatsiooni 66 protsenti kontrollitud veebilehtest. Ostjaid kas ei teavitata üldse või teavitatakse eksitavalt nende õigusest kaupa tagastada. Näiteks öeldakse neile, et müüja ei võta kaupa tagasi või et kauba tagastamisel võib saada vaid krediiti järgmiseks ostuks, mitte raha tagasi.

Mõnel juhul jagatakse tarbijatele valet informatsiooni nende õigusest vigase toote parandamisele või väljavahetamisele vähemalt kahe aasta jooksul pärast ostu sooritamist. Näiteks öeldakse neile, et selline õigus kehtib vaid ühe aasta jooksul.

Lõpliku hinna info on puudulik 45 protsendi veebilehtede puhul. Näiteks puudub või on raskesti leitav info kauba kättetoimetamistasu kohta ning see lisatakse arvele alles tellimuse vormistamise lõppfaasis.

Mõned veebilehed lähevad koguni nii kaugele, et lubavad kliendile tasuta kojutoimetamist või «kõik hinnas» pakkumist, kuigi tegelikult lisatakse kättetoimetamistasu kaupade maksumusele.

Kolmandikul veebilehtedest puudub või on esitatud ebatäielik kaupleja nimi, aadress või e-posti aadress, mis tähendab, et probleemide korral on nendega keeruline ühendust võtta.

Patustajad kutsutakse korrale

Järgmise sammuna võtavad riiklikud asutused probleemsete ettevõtetega ühendust ning nõuavad veebisaitide kordategemist või ettevõtte seisukohtade põhjendamist. Veebisaidi seadusega kooskõlla viimata jätmise korral võidakse ettevõtteid trahvida või nende veebisait sulgeda.

Kontrolli käigus tuvastatud rikkumiste korrastamiseks jäetakse ettevõtjatele piisavalt aega. Järgmise revideerimisetapi tulemused esitatakse 2010. aasta keskel.

Praeguseks on kontrollitud veebisaitide nimed avalikustanud kolm riiki - Läti, Island ja Norra.

***

Millele tuleb veebipoe puhul tähelepanu pöörata, saab inglise keeles lugeda Euroopa Komisjoni veebilehelt. Milline info peab veebipoes kindlasti esitatud olema, saab vaadata aga siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles