Aknateadus meenutab kohati raketiteadust

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: TPM

Inimesed tellivad oma kodule aknaid pikaks ajaks ning võib juhtuda, et see jääb ainsaks korraks, kui sellise teemaga tegelema peab. Sobiva majasilma leidmine eeldab läbimurdmist keerulisest mõistete puntrast.


Kaks sajandit tagasi sai taluperemees ise hakkama klaasitüki kinnitamisega isetehtud raami külge ning tihendas linaõlivärnitsast valmistatud kitiga tuult läbi laskvad praod ära. Tänapäeva koduomanik seikleb aga akent tellides mõisteterägastikus, kus tuleb valida akna profiili, klaasipakettide, soojusjuhtivustegurite, kinnitite, lõppviimistluse ning paljude muude detailide keskel.

Mis on akna sees?


«Esimese asjana tuleks läbi mõelda, kuhu seda akent panna tahetakse,» selgitas firma Plasto müügiesindaja Erki Kuusik. Kärarikka tänava ääres peaks tähelepanu pöörama heliisolatsioonile. Teise olulise asjana soovitab Kuusik silmas pidada akende soojusnäitajaid.

Interneti vahendusel aknatootjale hinnapäringut esitades on sageli esimeseks valikuks aknaraami materjal: PVC, puit või puitalumiinium.

Plasto müügikonsultant Martin Peerna ütles, et tegelikult on igal materjalil omad eelised ja puudused, mistõttu ei saa öelda, et näiteks puitalumiinium oleks kuidagi termoplastilisest polümeerist ehk PVCst parem.

Arutech akende Tartu müügiesindaja Olga Vostrova lisas, et tavaliselt vahetatakse korteri aknad PVC-akende vastu, kuna neid on lihtne kasutada. «Inimesed eelistavad PVCd puitalumiiniumile, kuna viimane on märgatavalt kallim,» ütles Vostrova.

Kui akna mõõtude sisestamisega ilmselt raskusi ei teki, siis järgmine valik – klaasipaketi tüüp – vajab tihti selgitamist.

Hinnapäringu rippmenüüs olevad koodid nagu näiteks «2K4-16 sel+arg» ei ütle ostjale esiti midagi. Vostrova sõnul koosneb standardklaasipakett kahest klaasist, millele viitab number kaks lühendi ees. Ühe klaasi paksus on neli millimeetrit ning klaasidevaheline õhuvahe on 16 millimeetrit.

Lühend sel tähistab selektiivklaasi, mille hõbedakiuline kate peegeldab soojust klaasilt ruumi tagasi. Lühend arg tähistab väärisgaasi argoon, millega täidetakse klaasidevaheline ruum, et aken soojapidavamaks muuta. Peerna sõnul tasub meie kliima tingimustes kahtlemata investeerida argooniga täidetud ning siseruumi poolt selektiivklaasiga kaetud akendesse.
Soojusjuhtivus

Esimene asi, mida inimene hinnapakkumise juures vaatab, on lõpphind, tegelikult peaks aga vaatama heli- ja soojusnäitajaid, selgitas Peerna.

Kuna aknaklaas on väga hea soojusjuht ning akende kaudu võivad majas tekkida suurimad soojakaod, tasuks tähelepanu pöörata akende soojusjuhtivusele.

Akende soojusjuhtivust väljendab soojusjuhtivustegur U. U väärtus näitab, kui mitu vatti soojusenergiat laseb läbi 1 m² suurune klaasipakett ühe tunni jooksul, kui välis- ja sisetemperatuuride vahe on 1° C. Mida väiksem on U väärtus, seda väiksem on soojakadu.

Tartus pakkuvate firmade akende soojusjuhtivusnäitajad jäid vahemikku 1,1–1,7 W/m²K. Kuna soojuskaod ei teki üksnes klaasipaketist, vaid ka aknaraamidest, on oluline teada, mis on aknaraami sees.

Aknapakkujad kasutavad erinevate tehnoloogiate järgi valmistatud profiile. Et aken rohkem sooja peaks, on selle raam seest kambriline. Levinuimad on kolmekambrilised ja viiekambrilised profiilid.

Kambrite arv mõjutab soojusjuhtivust, kuid Peerna kinnitusel on viiekambrilised aknad oluliselt vastupidavamad kui kolmesed. Tellija aga aknale peale vaadates ei oska kolme- ja viiekambrilisel vahet teha.

Pärast akende tehnoloogiast läbi närimist ei tasuks unustada, et akende paigaldamine ja hilisem viimistlemine ei pruugi olla akna hinna sees.

Hinnapäringu esitamisel tasub toote pakkujalt uurida ka paigalduse, aknapalede viimistluse ning tarneaja kohta.  Hea viimistlus panustab samuti ruumide soojapidavusse.

Kuusik soovitas lisaks enne akende tellimist veenduda, ega pakkujafirma ole pankrotistumas. «Tasub heita pilk ka äriregistrisse ning vaadata, mis seisus on firma majanduslik olukord. Tuleb mõelda ka akende järelhoolduse ja garantii peale kümne aasta pärast,» märkis Kuusik.

Tellimise meelespea
• Kontrolli aknamüüja firma tausta, et see poleks pankrotistumas.
• Uuri akna soojusjuhtivusnäitajaid.
• Küsi klaasipaketi sisu, mis peaks sisaldama täitegaasina argooni ning sisemine klaas peaks olema selektiivklaas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles