Milline on õige arvutitöökoht ja kuidas töötoolil õigesti istuda?

Annika Küüdorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Et töötaja saaks istuda arvutitöökohal mugavalt ja ei tekiks tervisehäireid, tuleb töökoht kujundada ergonoomiliselt.

Soovitatav on arvutitöökoht seada akna suhtes nii, et aken oleks arvutilaua suhtes küljel. Paremakäelistel on hea, kui aken asetseb vasakul. Kuvar tuleks paigutada aknaga risti.

Vältima peaks seda, et aken on kuvari taga või töötaja selja taga. Esimesel juhul on töötajal kuvari taga väga tugev valgus, mis halvendab nägemist, teisel juhul varjab töötaja ise loomuliku valguse oma laual kehaga ära, samuti tekivad peegeldused nii kuvarile kui ka klaviatuurile.

Järgnevalt nõuandeid, kuidas arvutitöökohta kujundada ja õigesti istuda.

• Laua kõrgus peab vastama töötaja kasvule, pikkade inimeste puhul (üle 185 cm) on soovitatav tõsta arvutitöölaua kõrgust, et töötaja ei peaks liialt laua kohale kummardama.

• Käte asetus peab olema õlavöötmest vaba, küünarvarre ja õlavarre vaheline nurk olgu 90° või veidi rohkem, randmeliigeses peab olema sirgnurk. Seega ei tohiks klaviatuuriga töötamisel olla õlad tõstetud asendis ega käed sirgelt ees.

• Jalgade jaoks peab laua all olema piisavalt ruumi.

• Laud peab olema piisavalt suur, et kuvar, klaviatuur, hiir, dokumendihoidja ja kuvariga ühenduses olevad seadmed sobivalt paigutada.

• Kuvar ja klaviatuur peavad asetsema otse töötaja ees.

• Klaviatuur ja hiir tuleks asetada alati ühele tasapinnale, mitte klaviatuuri klaviatuurialusele ja hiire lauale.

• Kui klaviatuur asub laual, peaks selle ees olema vaba ruum küünarvarte toetamiseks, et vältida pingeid õlavarre lihastes. Optimaalne ruum on 20 cm.

• Väljasirutatud käte ulatusraadiuses olgu kõik tööks vajalikud vahendid – telefon, dokumendid, kirjutusvahendid jne. Sobivaim kaugus oleks 20–30 cm, maksimaalne kuni 60 cm.

• Kui töötaja töötab ka dokumentidega, on soovitatav asetada klaviatuur ja hiir klaviatuurialusele ja jätta kuvari ees olev lauapind dokumentide jaoks.

• Optimaalne kuvari kaugus silmadest on 50–70 cm.

• Optimaalne silmade vaatenurk ekraanile on 15–20° silmade horisontaalvaatesuunast allpool.

• Töötool peab olema püsikindel, tooli istme kõrgus ja seljatoe asend peavad olema reguleeritavad vastavalt töötaja kasvule.

• Toolil tuleb istuda nii, et selg toetuks vastu seljatuge.

• Kui töötaja on lühikest kasvu, peab ta vajadusel saama kasutada jalatuge. Jalatoe toetuspinna kaldenurk peaks olema kuni 20°. Jalatugi peaks olema kare, eesäärel 1 cm kõrgune serv.

• Töötool peab võimaldama istmepadjal ja seljatoel pöörduda 180° piires, et töötaja saaks keha pöörata koos tooliga, mitte ei koormataks pidevalt selga.

• Töötooli seljatoel peab olema spetsiaalne seljatoekumerus ja seljatugi tuleb reguleerida nii, et nimmenõgusus toetaks vastu seljatoekumerust. Vajadusel kasutada lamedal tooliseljatoel seljatoepatja.

• Statsionaarsel töökohal sülearvutiga töötamisel on soovitatav kasutada tavaklaviatuuri ja hiirt ning võimalusel ka tavakuvarit, et tagada õige tööasend.

• Müratase ei tohiks ületada 55–60 dBA, printeriga töötamisel 65 dBA. Parim kontoritöö müratase olgu

40 dBa või alla selle. Müra tekitavate seadmete olemasolul ruumis tuleb need paigutada arvutitöökohast võimalikult kaugele. Kontoris tekitavad müra server, printer, koopiamasin. Server on soovitav paigutada mürasummutatava barjääri taha või kappi.

-------------------------------------------------

Milline peaks olema kontoritöötaja töökeskkond

Ruumis, kus töötatakse arvutiga, on soovitatav loomulik valgustus. Valgustingimuste reguleerimiseks peavad akendel olema heledavärvilised läbipaistmatud pikilamellkardinad.

Vajadusel kasutada ruumis head üldvalgustust ning kohtvalgustit arvutitöökohal.

Valgusallikas ei tohi peegelduda kuvari ekraanilt ega pulseerida tajutavalt.

Valgus ei tohiks tulla kuvari tagant (näiteks on kuvar asetatud nii, et aknavalgus on töötaja vaateväljas). Valgusallikas, aknad, läbipaistvad või poolläbipaistvad seinad ei tohi asetseda töötaja otseses vaateväljas ega halvendada kuva kvaliteeti.

Üld- ja kohtvalgustus peavad tagama tööpinna piisava valgustatuse ja töötaja nägemisväljas olevate pindade vajaliku kontrastsuse, arvestades töö iseloomu ja töötaja nägemisteravust.

Kunstliku valgustuse puhul peab valgustatus vastama alljärgnevatele väärtustele: töölaud ja klaviatuur ≥400 Lx, kuvari ekraan ≥300 Lx.

Arvutitöökohas tuleb vältida tugevaid värvikontraste, tumedaid pindasid heledate seinte taustal. Arvutitöökohaga ruumis on soovitatavadhelepastelsed ning matid toonid.

Optimaalne õhutemperatuur kontoris on 21–24 °C ja suhteline õhuniiskus 40–60%. Kui õhk on töökeskkonnas kuiv, tuleb kasutada õhku niisutavaid seadmeid.

Taustmüra ei tohiks häirida töötajal keskendumist ega suhtlemist.

Kaitseks elektrostaatilise välja ja elektromagnetvälja tervisele ohtliku mõju eest ei tohi töötaja istuda kuvarile lähemal kui 50 cm. Kuvaril genereeritav kiirgus sumbub sel teepikkusel ja ei kahjusta töötaja tervist.

Konditsioneerid ning kliimaseadmed asetada arvutitöökohast võimalikult kaugele, vältida üldventilatsiooniava arvutitöökoha kohal, eriti kui sellest puhub ruumi õhku väga intensiivselt.

Arvutiga töötaja peab tegema iga tund puhkepause, näiteks iga 45-50 minuti järel viis kuni seitse minutit puhkama. Pausi ajal lahkuda arvutitöökohalt, liikuda ringi või teha tervisevõimlemist, mitte lugeda ajalehti või dokumente. Puhkepaus peaks olema aktiivne ja soovitatav on teha ka silmade võimlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles