Tamme talu ürdiaed pakatab kevadest

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamme talu ürdiaias kaitseb perenaine Heli Viedehof rohetavaid puhmaid päikesepõletuse eest kuuse- ja männiokstega.
Tamme talu ürdiaias kaitseb perenaine Heli Viedehof rohetavaid puhmaid päikesepõletuse eest kuuse- ja männiokstega. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Aiandustalus väikese Malda küla ääres annab kevad endast märku kohe, kui lumi läinud ja hakkavad rohetama mägipiparrohi, oregano ja teisedki igihaljad maitsetaimed.

«Sel aastal on talv olnud hästi hea selles mõttes, et lumi tuli korralikult maha ja jäigi, ei hakanud siin leotama ega midagi,» lausub Tamme talu perenaine Heli Viedehof Pärnu Postimehele, tõstes üles männioksad, mis varjavad igihaljast tüümiani märtsipäikese põletuse eest.

Üle 30 nimetuse

Tamme on nime järgi ajalooline talukoht kõrgel jõekaldal Audru vallas. Ammustel aegadel kasvas siinsetel põldudel toiduvili, nüüd lapikesel liivapõhjasel põllul maitsetaimed, üle 30 sordi, ja suuremal tükil maasikad ja vaarikad.

«Külarahvas naeris, kui me maasikaid kasvatama hakkasime, et siin ei kasva ju midagi,» patsutab Räpinas aiandust õppinud perenaine madalat sidrunliivatee puhmast, millesse nagu rohetavasse patja on metskitsed sõrajäljed vajutanud.

Aniisi-hiidiisop ajab mulluste pikkade, talvel lund kinni hoidnud varte vahel rohelisi peanuppe mullast välja.

«Maitsetaimed on umbes viis aastat tagasi enda jaoks leitud, ikka Räpinas, üks õpingukaaslane tutvustas mulle. Ostsin mõne taime, istutasin ühte suurde potti, sai neid maitstud ja eks niimoodi see huvi suurenes,» selgitab Pärnumaal üks väheseid maitsetaimede kasvatamisega tegelejaid ja saadab hindava pilgu järgmisele kevadest pakatavale peenralapile. «Need on iisop ja aedruut, näete, kõik jänesed ja kitsed käivad siit üle, ka nendel on hea võtta.»

Küllap ihkavad loomadki maitsevaheldust, sest ürdid lõhnavad igaüks omamoodi ja annavad toidule põneva maitse nii ühe kui mitme kaupa lisatuna.

Messi kogemus

Esimest aastat tegeleb Tamme talu kuivatatud maitsetaimedega. Nende kasutusvõimalusi tutvustas Heli Viedehof tütre Elisabethiga messil «Pärituult Pärnumaalt», mõlemal stiilne põll ees ja väljapanek ligitõmbavalt kujundatud.

«Igasuguseid asju küsiti, sedagi, kus me asume ja kust istikuid saab osta,» mainib jutukaaslane särasilmselt.

Eesti väiketootjate kaup on Viedehofi sõnul huvitav, aga seda on vähe saada. «Meil on raske suurtesse kaubanduskettidesse jõuda, pead tootma mingi väga suure koguse, aga kohe ei ole see võimalik, et teeme tonnide viisi,» teab ta.

Tomatid, kurgid, suvelilled endale aiailuks peenrale istutamiseks on Tamme talus juba külvatud. Pottidesse-kastidesse on toas mulda poetatud lavendel, rosmariin, paprika, peperoni, tšilli.

«Aiandustalus tuleb hakata ette mõtlema juba sügisel, sellepärast, et seemned tuleb kõigepealt valmis vaadata,» räägib Heli. Viiendas klassis õppiv tütargi ilmutab ema kõrval huvi aianduse vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles