Tasuta kaupa pakkunud pood läks hingusele

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on odavaima hinnaskaalaga kauplused rahvasuus tuntud ka kui «kaltsukad».
Eestis on odavaima hinnaskaalaga kauplused rahvasuus tuntud ka kui «kaltsukad». Foto: Margus Ansu.

Sel kevadel Tartus loodud kauplus «Primitiiv», mis toimis põhimõttel, et sealt tasuta kaupa võttes peab klient andma poele omalt poolt mõne asja asemele, endisel kujul sügisest enam ei tegutse.


MTÜ Uus Noorus poolt algatatud omanäolise projekti üks eestvedajaid Gregor Taul märkis, et kevadel loodud kauplus jõudis enne suve siiski mõnda aega tegutseda.



Tartus vanas pärmivabrikus asunud poodi sattus tema sõnul väga erinevat kraami. Nii andis näiteks Eesti Maaülikool kauplusele terve portsu neljakümnendatest aastatest pärit «Loomingu» ajakirju, samuti kuulus valikusse tudengite poolt valmistatud kunstiteoseid ning suurel hulgal erinevaid riideid.



Samas leidus ka väärtuslikumat kraami. Nii võis mõni klient kauplusest minema sammuda ka täiesti töökorras Pentium III arvutiga, mis oli mõne asutuse poolt maha kantud. Seejuures polnud oluline, millise toote või kauba jättis klient poest võetud kauba asemele.



Tauli sõnul toimuski kogu majandamine inimeste südametunnistuse ja õiglustunde alusel. Siiski olid sunnitud projekti eestvedajad sel kuul tõdema, et praeguse, nn. tasuta kontseptsiooni alusel edasi ei tegutseta.



Tauli teatel kaalutakse hetkel võimalust muuta «Primitiiv» komisjonikaupluseks, kust oleks võimalik soodsa hinnaga erinevaid kaupu osta.



MTÜ Uus Noorus veebilehe andmeil on «Primitiiviga» sarnaseid tasuta poode palju just kõrge majandustasemega lääneriikides nagu Holland ja Saksamaa. Enamasti on tegu projektipõhiste ettevõtmistega, mis toimivad lühiajaliselt ja vabatahtlikkuse alusel: kogu töö tehakse tasu saamata.



Tihtipeale peetakse selliseid poode just ülikoolide juures. Näiteks Norwichi kesklinnas Suurbritannias avatakse igal aastal augustis üheks kuuks suur free-store ehk tasuta pood.



Sarnasel põhimõttel toimivad ka mõned välismaised koduleheküljed nagu takemeimfree.com või Arizonas asutatud Freecycle Network, mis ühendab inimesi, kel kraami üle, nendega, kel millestki puudus.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles