Finantsinspektsioon soovitab pensionifondi tootlus üle vaadata

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Just praegu on õige aeg vaadata üle oma II samba pensionifondi käekäik ja teha otsus, kas jätkata raha kogumist samas fondis või valida selleks mõni teine fond, kirjutab finantsinspektsiooni tarbijaportaal

minuraha.ee.

Otsus tuleb teha 31. oktoobriks, mil lõpeb avalduste vastuvõtt pensionifondi vahetamiseks alates 1. jaanuarist 2010.

Kohustusliku kogumispensioni fondide tootlused on viimase aasta jooksul olnud väga erinevad, infot selle kohta leiab pensionikeskuse lehelt kogumispensioni statistikast.



Kuigi see võib esmapilgul tunduda aeganõudvana, tuleks enne otsustamist üle vaadata oma fondide viimase poolaasta aruanded. Aruannetest selgub, kas ühe või teise fondi tehtud investeeringud on teie jaoks sobivad ning kooskõlas riskitaluvusega. Pensionifondide poolaasta aruanded leiab näiteks pankade ja fondivalitsejate kodulehekülgedelt või finantsinspektsiooni tarbijaveebist.



Kindlasti tuleb aga enne otsuse tegemist välja selgitada, missugused tasud fondi vahetamisega kaasnevad. Praegu peab II samba pensionifondiga liitunud töötaja maksma pensionifondi valitsejale kolme liiki tasusid: väljalaske-, valitsemis- ja tagasivõtmistasu.

Tagasivõtmistasu maksab osaku müüja osaku tagasivõtmise ja väljalasketasu osaku omandaja osaku väljalaskmise eest. Valitsemistasu makstakse pensionifondi valitsemise eest. Osakute tagasivõtmistasu piirmäära suurus on maksimaalselt 1 protsent.

Alates aastast 2011 ei tohi fondivalitseja enam pensionifondi sissemaksete tegemisel väljalasketasu võtta, praegu seda veel küsitakse. Tänased väljalaske- ja valitsemistasude määrad leiab siit.



Samuti tuleb teada, et ühe või teise fondi ajalooline tootlus ei garanteeri sarnast tootlust tulevikus.



Kohustusliku pensionifondi vahetamiseks on kaks võimalust. Üks võimalus on, et uued maksed hakkavad laekuma uude pensionifondi ja juba kogutud pensionifondi osakud jäävad olemasolevasse fondi. Teine võimalus on kõikide pensionifondi osakute vahetamine teise pensionifondi osakute vastu.



Teine otsus, mis lähiajal teha tuleb, on otsus, kas jätkata sissemakseid pensioni II sambasse või mitte. 1. juunist 2009 kuni 31. detsembrini 2010 on riigipoolsed kogumispensioni sissemaksed peatatud.

Pensionifondiga liitunud inimestel on sissemakseid soovi korral võimalik jätkata alates 1. jaanuarist 2010. Selleks tuleb kuni 30. novembrini esitada vastav avaldus pankadele või veebikülje www.pensionikeskus.ee kaudu (rubriik «Minu konto»).



Finantsinspektsioon on jätkuvalt seda meelt, et riik võiks kaaluda pensionifondide osakuomanike õiguste suurendamist. II pensionisambaga liitunul peaks olema võimalik fondi vahetada sagedamini kui üks kord aastas.

Üle tuleks veelkord vaadata tasumäärad ja karmistada konservatiivsete fondide investeerimispiiranguid. Samuti võiks ühe alternatiivina kaaluda riigipoolse konservatiivse pensionifondi loomist riigikassa juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles