Perearste hakatakse tärnidega hindama

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Ruth Kalda
Perearst Ruth Kalda Foto: Erakogu

Balti perearstide konverentsil Pärnus räägivad perearstid sel nädalal dividendidestki – teemast, mille ajakirjandus just nüüd üles tõstis. Perearst Ruth Kalda ütleb, et jah, kuluaarides kindlasti.


Eesti Perearstide Seltsi juht Ruth Kalda, kas väide, et perearstid teenivad patsientide arvelt, puudutab teid valusalt või mõtlete, et oligi õige aeg see lahti rääkida?


Valusalt ei puuduta. Ei mind ega mu kolleege, kellega oleme seda teemat arutanud. Halvasti hakkab tundma inimene end ju siis, kui ta tunneb, et on milleski süüdi.



Küll aga paneb see mõtlema, et neid asju peab nii tavainimestele, poliitikutele kui ajakirjanikele palju rohkem selgitama.



Mida nimelt?


On suur eksiarvamus, et me justkui patsiendi arvelt jätaksime midagi tegemata. Peaaegu kõik patsiendile tellitavad uuringud ja analüüsid ei ole rahastatavad otse pearahast.



Haigekassas on uuringute fond, mida saame kasutada siis, kui me oleme uuringu ära tellinud. Kui me siin ka kokku hoiaksime, siis see raha jääks haigekassasse, sellest moodustuvad reservid. Kulutamata raha ei jagata kellelegi laiali.



Küll aga saame me kokku hoida pearaha, mis ongi suuresti mõeldud perearstipraksise  tegevuskuludeks. Ja see on juba aruka ettevõtluse küsimus.



Ometi ilmus just konverentsiks Eesti Perearstide Seltsilt käsiraamat, mille pealkiri on «Eesti perearstipraksiste kvaliteedijuhis». See oleks nagu eelmise teemaga tihedalt seotud.


Konverentsi eeltöö algas juba kaks aastat tagasi. Me ei teadnud siis veel, missuguste probleemide keskele satume nüüd. Sellesse raamatusse on aga koondatud väga põhjalikud juhised selle kohta, millega üks hästitoimiv praksis peaks arvestama. Et kuidas oleks hea arstil, õel ja patsiendil kokku.



Mis kasu patsient siit saab?


Kvaliteedijuhisega käib kaasas üks tabel, mis kirjeldab hästi toimiva perearstipraksise tingimusi, ja juhend, kuidas neid tingimusi hinnata.



Lähitulevikus püüame asuda perearstipraksiste tööd hindama ja tublisid ka diplomiga tunnustama.



Nii saab patsientki tulevikus internetist vaadata, kas tema arst töötab n-ö viie tärniga praksises või ainult kolme tärniga praksises.



Balti perearstide konverentsil juhatate te üht sessiooni, mis räägib perearsti rollist ja enesehinnangust ühiskonnas.  Miks see teile huvi pakub?

Me peame ju ikka aeg-ajalt endasse vaatama ja mõtlema, mis on me roll ja mida meilt oodatakse. Rollid on ajas alati muutuvad.



Tänapäeval on sageli tunne, et inimesed igatsevad natuke taga neid vanu aegu, mil perearst istus ka lihtsalt voodi serval ja hoidis haige kätt. Sada aastat tagasi puudusid arstidel need võimalused ja need ravimid, mis on meil nüüd. Kui abi ei saanud, siis ainus, mis neile jäi, oli inimlik soojus.



Tänapäeval teavad perearstid tohutul hulgal meditsiinist, teadusest ja uuringutest, oskavad rääkida taastusravist, ennetusest ja ägenevatest haigustest, tõlgivad kompuuteruuringute vastuseid patsiendi keelde...



Aga vajadus käehoidmise järele on inimestel endiselt olemas. Me unustame mõnikord selle ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles