Pärnu: viita usaldades Estonia mälestusmärgini ei jõua

Kaarel Kuusk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esplanaadi 10 hoone, kus muuseum hakkab ruume rentima.
Esplanaadi 10 hoone, kus muuseum hakkab ruume rentima. Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees

Pärnu Postimees otsustas pärast paari toimetusse jõudnud kaebust testida Pärnu teeviitade täpsust - selgus, et lõpuni ei maksa neid uskuda. 

Olgu alustuseks ära öeldud, et loo kirjutaja pole kohalik inimene, seega peaks katsetajaks sobima küll. Alustame teise suvereporteri Mihkel Lendokiga, kes täidab fotograafi ülesandeid, oma jalutuskäiku linnas Ammende villa juurest, kirjutab Pärnu Postimees.



Sealse viidaposti otsas on silte nii palju, et võtab silme eest kirjuks, kuid teistest siltidest selgelt erinevasse suunda näitab nool, millel kirjas «Estonia mälestusmärk».

Viit soovitab mälestusmärgini jõudmiseks võtta suund mööda Esplanaadi tänavat. Kohalikul inimesel hakkaks ilmselt selle peale kuskil kuklas kelluke helisema, et kõik pole päris õige, kuid inimesed, kellele need viidad kõige olulisemad on, ehk turistid vaevalt mingit viga tajuks.

Viit petab

Nii võtame meiegi ette jalutuskäigu noolega näidatud suunas. Õige pea tuleb teha uus valik: tee läheb kaheks ja Esplanaadi tänavale lisandub Roosi tänav. Kuna silt Ammende villa juures soovitas kõndida otse, lähemegi edasi mööda Roosi tänavat, sest Esplanaadi tänav pöörab kesklinna poole.

Olles ületanud Roosi ja Supeluse risti, jõuame õige pea Aia tänavani, kus tee jookseb seni tulduga võrreldes risti ja otse edasi minna küll ei saa.

Kahjuks pole ka ühtki viita, mis meid taas õigele teele juhataks. Turistil tekiks küll vist suur hämming.

Pärnakas või Pärnut hästi tundev inimene muidugi teab, et läksime algusest peale valesti ja Estonia mälestusmärk asub hoopiski sanatoorium Tervise juures. Aga kahtlustan siinkohal, et mina pole ainuke, kes silti uskudes “võssa” on kõndinud.

Tegelikult teadis ka kaaslasest suvereporter-fotograaf, kus Mati Karmini loodud uppunud parvlaeva monument asub. Aga see pole praegu oluline, sest meie eesmärk oli viida õigsust kontrollida. Sellegipoolest otsustame mälestusmärgi juures ära käia ja pärast väikest seiklemist Tervise sanatooriumi kõrval olevas pargis hakkabki monument silma.

Aga oh üllatust! Ei tea, kas vandaalide abil, aga skulptuuride alleele viitav silt on posti otsast hoopiski maha kistud ja isegi Estonia mälestusmärgi silt näitab sanatooriumi poole, kuigi niikaugele välja jõudes saab ilmselt igaüks aru, et Estonia monument asub paarkümmend meetrit mere poole kõndida.

Tualeti leidmine on raske

Ülejäänud sildid Ammende villa äärse viidaposti otsas viitavad võimalikele turistimagnetite suundadele täpselt ja pärast mõningast kõndimist peaks otsitava koha, mälestusmärgi, söögikoha või ranna üles leidma küll.

Natuke valetab ka Sütevaka humanitaargümnaasiumi kõrval Raimond Valgre mälestusmärgile viitav silt, mis millegipärast soovitab mere poole vaadates rohkem vasakule hoida, kui näiteks supelranda minnes. Kuigi Valgre mängib akordioni ju kuursaali juures.

Veel jäi linna peal jalutades ja viidapostidel olevat jälgides silma, et väga vähesed märgid näitavad, kus asuvad avalikud tualetid. Euroopas ringi liikudes võib selliseid silte päris sageli märgata. Ja et Pärnus liigub turiste hulgaliselt, ei teeks kergenduskohtadele viitamine kindlasti paha. Selle kinnituseks rääkis Pärnu Postimehe reporter Anu Jürisson, et mõne päeva eest küsisid prantslastest turistid temalt Rüütli tänaval avaliku tualeti asukohta.

Üldiselt viitade vähesuse üle Pärnus kurta ei saa, kuid see on suvepealinna kui suure turismimagneti puhul täiesti loomulik, et viitasid leidub. Siiski võiks vastutavad linnaametnikud vahetevahel ise veenduda, kas Ammende villa juurest Estonia mälestusmärgini jõudmiseks on ikka mõistlik kesklinna poole kõndida, või näiteks lasta maha murtud sildid nende õigele kohale tagasi panna. Eile linnaametnikult selle kohta kommentaari saada ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles