Augusti alguses ootavad pärnakaid suured ummikud

Kaarel Kuusk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaliselt freesitud teedel on kõige raskem liigelda mootorratta-, mopeedi- ja rollerijuhtidel, kuna teel on kõrguste vahe nende jaoks ohtlikult suur.
Osaliselt freesitud teedel on kõige raskem liigelda mootorratta-, mopeedi- ja rollerijuhtidel, kuna teel on kõrguste vahe nende jaoks ohtlikult suur. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Inimestele, kes autoga ei sõida, seostub suvi enamasti ilusa ilma ja puhkusega. Autojuhtidele tähendab aga suvi iga-aastaseid kiirusepiiranguid teeremondi alas ja aeganõudvaid ummikuid.

Pärnus on sel aastal suuremad teetööd Riia maantee ja Papiniidu ristis, Jannseni ja Tallinna maantee ristmikul ja Rääma tänaval. Peale selle tehakse Euroopa Liidu raha toel torutöid Raekülas, kirjutab Pärnu Postimees.


Uuele sillale üks rada juurde

Pärnu linnavalitsuse ehitusteenistuse juhataja Enno Tammekivi sõnade järgi ootavad linnaelanikke ja -külalisi suuremad probleemid liiklemisega alles ees, sest augustikuu esimeses pooles läheb remonti Papiniidu tänava see osa, mis läheb Riia maanteest mere poole. «Ma tunnen ise ka hirmu, kui see Papiniidu remonti läheb, see on meil kõige hullem, aga midagi pole teha, remontima peab,» sõnas ta.

«Lisaks on plaanis uuel sillal üks rada juurde teha, et lihtsustada vasakpöörde tegemist Riia maanteele,» märkis Tammekivi ja ütles, et eriti hull on olukord uuel sillal ja Papiniidu tänaval reedeti, kui vahel ulatub autorivi poole sillani. «Paljuski on selles süüdi suured rekka’d, mis peavad teatud ajaks piiripunkti jõudma,» ütles Tammekivi.

Tema jutu järgi on kaugemas tulevikus vaja suured veokid, mis sõidavad mööda Via Balticat, nii või teisiti linnast välja saada. «Selle tarvis tuleb kunagi valmis ehitada ringtee,» lausus linna ehitusteenistuse juhataja.

Tammekivi sõnade kohaselt kaaluti ehitustööde ajastamise erinevaid variante, kuid suvekuude ajal ehitustöid vältida ei saanud.

«Torutööd, näiteks Raekülas, mille on tellinud Pärnu Vesi, on nii suur ja mahukas projekt, et nendega tuli alustada juba varakult, neid ei olnud võimalik enam edasi lükata,» selgitas ta ja täpsustas, et suuremate torutööde projekt, mille maksumus on umbkaudu 400 miljonit krooni, kestab kuni 2009. aastani.

Praegu käigus olevatest tee-ehitusprojektidest on suuremad Riia maantee ja Papiniidu rist, Riia maantee lõik Kaubamajaka juures, Rääma tänav ning Jannseni tänava ja Tallinna maantee ristmik. Riia ja Papiniidu ristis peaksid tee-ehitustööd Tammekivi sõnade kohaselt algama lähipäevil.

Tammekivi ütles, et tee-ehitusega seotud kaebusi tuleb linnavalitsusse kogu aeg, enamikku neist nimetas ta siiski lihtsalt virisemiseks.

Pisut suurem õnnetu juhus oli paari nädala eest, kui suure vihma ajal ujutas vesi üle Rääma tänava ja nii mõnigi autojuht aukudes oma sõiduki ära lõhkus.

Teedespetsialist ei saanud tööga hakkama

Probleeme on olnud tee-ehituse jaoks töövõtjate leidmisega. «Kõige suuremad probleemid on olnud väikeste tööde tegemisega, suurte projektide teostajate leidmisel, kui on avatud riigihange, on pakkujaid olnud alati mitu,» sedastas Tammekivi.

Peale selle lahkus eelmise nädala reedel töölt Pärnu linnavalitsuse ehitusteenistuse teede peaspetsialist Tõnu Kuusik, kes Tammekivi hinnangul ei saanud lihtsalt oma tööga vajalikul määral hakkama. «Seda, mis ta tegi, tegi ta korralikult, aga ta tegi liiga vähe, tal polnud kontakte, ei leidnud töövõtjaid,» otsis Tammekivi selgitussõnu.

Üleeile kella kaheksa ja üheksa vahel hommikul käis Pärnu Postimees linnatänavatel liikluse olukorraga tutvumas ega täheldanud erilisi ummikuid ja probleemseid kohti.

Toimetuse autojuht rääkis ometi, et varem, kui Riia maanteel käisid freesimistööd, oli olukord Raeküla poolt tulles päris hull. Ka Riia-Papiniidu ristmikul ei näinud Pärnu Postimees üleeile ummikut või pikka autoderivi.

Paljud Pärnu Postimehe töötajad, aga ka inimesed mujalt, kes autot juhivad, on kurtnud, et väga raske on sooritada vasakpööret väiksematest tänavatest Riia maanteele linna poole sõites.

Enno Tammekivi sõnade järgi ei taha linn vasakpöörde tegemise lihtsustamiseks uusi foore Riia maanteele lisada, sest need hakkaksid magistraalil liiklust segama. «Vasakpöörde lihtsustamiseks teeme Raja tänavale ühe raja juurde,» sõnas Tammekivi.

Riia-Papiniidu ristis ja Rääma tänaval teeremonti tegeva AS BaltiFalti projektijuhi Priit Paabo jutu järgi kavatsevad nad asfalteerimistöödega alustada järgmisel nädalal, tööde tegemise järjekorda pole siiski paika veel pandud, kuna tema väitel tuleb arvestada näiteks mitmes kohas praegu käivate torutöödega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles