Väike kiri paljastab transrasvakahtluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga sageli on transrasvade sisaldumine toiduaine pakendil nii väikeses kirjas, et seda ei ole võimalik ilma luubita lugeda.
Väga sageli on transrasvade sisaldumine toiduaine pakendil nii väikeses kirjas, et seda ei ole võimalik ilma luubita lugeda. Foto: Toomas Huik

Postimees kutsus Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi toiduteaduse õppetooli dotsendi Tiiu Lieberti pealinnas poodi, et koos temaga järele vaadata, mida seal müüakse ja kas transrasvu seal leidub, kirjutab Vahur Koorits ajalehes Postimees.


Kommivabrik Kalev tunnistas, et nende mõnedes kommides transrasvu kasutatakse, mistõttu presidendiproua Evelin Ilves kuulutas laupäevases Postimehes Kalevi kommidele sõja.

Tegelikult oleks Ilves võinud hoopis Nussa-sugustele kreemidele sõja kuulutada, sest tõenäoliselt on seal transrasvu palju enam. Ja lapsed määrivad seda saiale ikka paksu kihina. Ent näiteks Nutella pähklikreemis transrasvu ei olnud.

Põhjuseks, miks isegi toitumisteadlane ei suutnud poest kindlalt transrasvu leida, on see, et Eestis pole kohustust transrasvade osakaalu tootes välja tuua. Tuleb vaid kirjutada, kas toode sisaldab «hüdrogeenitud taimerasvasid». Selle märkega toiduained võivad, aga ei pea sisaldama transrasvasid.

Liebertit muutis aga kurjaks, et pakenditel olid koostisosad väikeses tumedas kirjas märgitud sinisele taustale. Ta kahtlustas, et tervisele mitte just kõige sõbralikumaid kaupasid tootvad firmad muudavad oma toodete koostise lugemise niimoodi teadlikult raskeks, et vaid hea silmanägemisega inimesed neid lugeda suudaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles