Kaunis kevadine lillepeenar kujunda juba sügisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui sibulad on mulda poetatud, tasub pakendite sildid alles hoida, siis saad hiljem lihtsamalt tuvastada, millise lillesordiga on tegu.
Kui sibulad on mulda poetatud, tasub pakendite sildid alles hoida, siis saad hiljem lihtsamalt tuvastada, millise lillesordiga on tegu. Foto: Mantel Holland BV

Kauni kevadise lillepeenra planeerimiseks on kõige õigem aeg just sügis. Siis saab lume sulades varajaste õiepungade üle head meelt tunda ja aeda kaunistama hakkavat õitemerd avastades ka üllatuda.



Sügisel istutatavad sibullilled on pärit piirkondadest, kus õitsemise aeg on sügis, talv ja kevad. Esimeste sügisvihmadega hakkavad sibulatel juured kasvama ja mõnedel lilledel tekivad kohe ka õied.

Eesti kliimas seiskub talvekülmade saabudes taimede areng ning seetõttu ilmuvad õied ja lehed alles kevadel pärast lume sulamist.

Enamik septembris-oktoobris istutatud sibul- ja mugulsibullilli õitseb varakevadel ning suve alguses.

Kuidas alustada?


Enne istutamist valmista ette peenar. Istutatav ala tuleks planeerida nii, et ettepoole jääksid madalamad taimed ja tahapoole kõrgemad lilled.

Kaeva muld läbi ja lisa kompostmulda ning väetist. Ettevaatlik tasuks olla värske sõnnikuga, sest osa sibullilli seda ei talu.

Kõige paremini kasvavad sibullilled päikeselisel kasvukohal, kus on vett hästi läbilaskev ja toitaineterikas muld.

Kindlasti tuleks arvestada, et liialt niiskes mullas lähevad sibulad mädanema ega hakka idanema.

Mugav on kasutada istutuskorve, sest nendega on võimalik vältida lillesortide segunemist. Pärast lillede õitsemist on need siis mugavam ka peenrast üles võtta ja tallele panna.

Üles võetud lillesibulad võiksid kuivada varjulises ja õhuküllases ruumis. Sibulad tuleb pärast ülesvõtmist puhastada, sorteerida ja kuivatada.

Lillesibulaid puhastades eralda tütarsibulad, need pista sügisel peenrasse kosuma. Pisikesed tütarsibulad vajavad enne õitsema hakkamist kosumiseks aega ligi 2-3 aastat.

Leplik nartsiss


Kindlasti loe istutamisel pakendilt, kui sügavale mulda tuleb lillesibulad panna. Õige istutussügavus on vähemalt 3-4kordne sibula enda kõrgus.

Kui sibulad on mulda poetatud, tasub pakendite sildid alles hoida, siis saad hiljem lihtsamalt tuvastada, millise lillesordiga on tegu.

Kauni kevadpeenra rajamisel võiks vesirottidega hädas olevad aiapidajad meeles pidada, et nartsissi, lumekuppu, lauke, sillat, linnupiima, püvilille, kirgaslille ja pushkiiniat see loom ei armasta.

Kõige kapriissemad sibullilled on hüatsindid ja tulbid, seega tuleks need igal suvel kohe pärast lehtede kolletumist maast üles võtta.

Teisi sibullilli võib mitu aastat mullas hoida, näiteks on nartsiss vägagi lepliku loomuga taim ja võib üsna mitmeid aastaid ka muru sees kasvada.

Lilleline murulapp

Lisaks peenrasse istutamisele võid mõningaid madalamaid sibullilli poetada ka muru sisse. Nii saad koduaiale veelgi kaunima ja lopsakama väljanägemise.

Muru sisse võib istutada näiteks lumikellukest, märtsikellukest, kobarhüatsinti, sillat, sügislille, kirjut püvilille ja botaaniliste krookuste sorte.

Põõsa- ning puudealused on samuti suurepäraseks koduks varakevadel õitsevatele madalatele sibullilledele – krookusele, lumi- ja märtsikellukesele, jaani- ja kobarhüatsindile, õrnale ülasele,  koerahambale.

Puude alla sobivad ka madalad laugud, nartsiss, silla, linnupiim, kirju püvilill, kirgaslill ja hispaania ebahüatsint.

Kõikidele nendele taimedele on meeltmööda sügisene ja kevadine niiskus ning lehemuld. Kuigi suvel on see kasvukoht väga pime, ei häiri see taimi, kes on niikuinii puhkeolekus.

Soovitused uhke lillepeenra saamiseks
•    Kõige esimene õitseja aias on lumekupp, seega võiks planeerida need lilled võimalikult maja sissekäigu lähedusse, et kaunid õied juba varakevadel silmailu pakuksid.
•    Kõrreliste vahele sobib istutada näiteks lauke.
•    Kiviktaimlasse sobivad suurepäraselt looduslikud tulbid.
•    Hüatsindid istuta 10 cm vahedega 3-5 sibulat grupis, sest nii paistavad lilled peenras eriti efektsed. 
•    Tulpidel võiks vahe olla ligi 20 cm.
•    Istuta gruppi ühel ajal õitsevad sama sordirühma tulbid, näiteks varased täidisõielised punased ja kollased tulbid, fosteri kollased, valged ja oranžid tulbid või liiliaõielised tulbid ja sinised võõrasemad.
•    Väga hästi sobivad omavahel kokku valge täidisõieline nartsiss koos sinise kobarhüatsindiga. Kaunis tulemus on Hollandi lauk koos roheliseõielise tulbiga.
•    Katseta julgesti, sest kaunis lilledest tulvil aed pakub varakevadel rõõmu ja silmailu. Kõige omapärasema ja isikupärasema lilleaia sobitab ikkagi aednik ise, sest lillede sobitamise variante on tuhandeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles