Mullu oli eraisikutele soodne maksuaasta

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Eraisikute tulumaksusoodustused soosivad eelkõige laste soetamist, oma kodu rajamist, pensioni kogumist ja täienduskoolitust.

Maksusoodustused muutsid 2008. aasta Eesti elanikele enneolematult soodsaks maksuaastaks, võimaldades töötavatel inimestel tulumaksukoormust oluliselt vähendada, teatas statistikaamet.

Viimase viie aasta jooksul on tehtud mitmeid eraisikutele kasulikke maksumuudatusi, tulumaksumäär langes 26 protsendilt 21 protsendile ja brutopalga tulumaksuvaba osa tõusis 16 800 kroonilt 27 000 kroonile aastas, teatas statistikaamet.

Kõiki tulumaksuseadusega ette nähtud füüsiliste isikute maksusoodustusi kasutades võis palgasaaja tegelik tulumaksumäär pärast maksutagastust kujuneda kehtivast 21 protsendist palju madalamaks.

Näiteks kahe lapsega töötav abielupaar, kelle ühine brutosissetulek oli 20 000 krooni kuus (aastas 240 000 krooni), kelle tulust arvestati aasta jooksul maha 1440 krooni töötuskindlustust, kellel oli ostetud 15 aasta peale miljonikroonise laenuga eluase ja kes maksis eelmisel aastal pangale ligi 52 000 krooni intresse, kellel oli 1600 krooni koolituskulusid ja kes ka kahe lapse tulumaksuvaba osana tulust 54 000 krooni maha arvestas, sai riigilt tulumaksu tagasi ligi 22 600 krooni.

Tänu kõikidele mahaarvamistele maksis abielupaar 21-protsendise tulumaksu asemel hoopis kolm korda väiksemat ehk 7-protsendit tulumaksu.

2008. aastal suurenesid valitsemissektori maksude ja sotsiaalmaksete tulud võrreldes eelmise aastaga 2,6 protsenti, tuues riigile sisse 80 miljardit krooni.

Tulude kasvutempo rauges, sest aasta varem oli kasv 23 protsenti. 2008. aastal andsid valitsemissektori tuludesse võrdselt suure osa nii tootmis- ja impordimaksud (37,9 protsenti) kui ka kohustuslikud sotsiaalmaksed (37,2 protsenti).

Tulumaksude osatähtsus oli kogutuludest veerand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles