Multitasking kahandab intelligentsust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitme ülesandega korraga töötavad inimesed ei pruugi olla teistest efektiivsemad.
Mitme ülesandega korraga töötavad inimesed ei pruugi olla teistest efektiivsemad. Foto: Caro / Scanpix

Tänapäeval on üsna tavaline teha mitut asja korraga – lugeda ajalehte, vastata telefonile ja suhelda MSNis. Teadlaste sõnul ei too aga selline tööviis, mis on ingliskeelses maailmas saanud nime

multitasking

, oodatud tulemust ja võib isegi inimese intelligentsust kahandada.

Stanfordi ülikooli teadlased leidsid hiljuti tehtud uuringus, et samaaegselt mitme ülesandega tegelevad inimesed on vähem efektiivsed, kui need, kes keskenduvad ühele asjale, vahendas

Management Issues

.

«Need, kes tegid mitut asja korraga, olid täiesti selgelt kõiges kehvemad,» ütles teadlasterühma kuulunud Clifford I. Nass.

Londoni ülikooli teadlased on jõudnud isegi järeldusele, et inimestel, kelle tööd segavad pidevalt sissetulevad e-kirjad ja telefonikõned, võib IQ-tase kuni kümnendiku võrra langeda. Sarnast mõju on täheldatud ka nende puhul, kes vaevlevad unehäirete käes.

Neid avastusi arvestades tasuks ehk mõelda vana tööviisi juurde tagasipöördumisele – panna ülesanded tähtsuse järjekorda ja keskenduda korraga vaid ühele. Kui kõige olulisem asi tehtud, saab selle maha tõmmata ja järgmise juurde asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles