Tööstuskaupade müük langes ligi kolmandiku

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordijalatsid.
Spordijalatsid. Foto: AP / Scanpix

Jaemüük vähenes augustis võrreldes nii juuli kui eelmise aastaga, kõige enam ehk kuni kolmandiku võrra müüdi vähem tööstuskaupu.

2008. aasta kevadel alanud jaemüügi vähenemine võrreldes eelmise aasta vastava kuuga langes madalaimale tasemele tänavu veebruaris, vähenedes aastaga 19 protsenti, kirjutab statistikaamet.

Märtsist maini vähenes jaemüük aastases võrdluses 14-16 protsenti ja langus aeglustus mõnevõrra juunis, kui jaemüük vähenes aastaga 11 protsenti.

Aeglustumine oli aga lühiajaline ja juulis kiirenes jaemüügi langus taas, ulatudes 16 protsendini, sama langustempo jätkus ka augustis.

Augustis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,7 miljardit krooni.

Kaupade jaemüügi langust mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2008. aasta augustiga võrreldes neljandiku.

Kõige rohkem, kolmandiku võrra, vähenes jaemüük spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes.

Hoolimata juulis toimunud kergest elavnemisest tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes püsis augustis nende müük jätkuvalt tugevas languses.

Neis kauplustes vähenes jaemüük aastaga 26 protsenti.

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel olnud küllaltki stabiilne, tänavu augustis vähenes see eelmise aasta augustiga võrreldes 9 protsenti.

Aasta algusest alates on jaemüük eelmise kuuga võrreldes sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal vähenenud püsivhindades 1-2 protsenti.

Ka tänavu augustis vähenes jaemüük eelmise kuuga võrreldes protsendi võrra.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli augustis 5,6 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis ligi 85 protsenti.

Eelmise aasta augustiga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades 22 protsenti, eelmise kuuga võrreldes 4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles