Uuring: rikastel vanematel kasvavad edukad lapsed

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rikaste vanemate lapsed teevad rohkem sporti ja on seetõttu hilisemas elus ambitsioonikamad ja aktiivsemad.
Rikaste vanemate lapsed teevad rohkem sporti ja on seetõttu hilisemas elus ambitsioonikamad ja aktiivsemad. Foto: Caro / Scanpix

Heal järjel vanemate lapsed on vaestes peredes sirgunud võsukestega võrreldes tervemad, aktiivsemad ja haritumad, selgus Norra tehnika- ja loodusteaduste ülikooli juures tehtud teadustööst.

Uuringu autor Ivar Petterseni sõnul on vanemate majandusliku tausta mõju niivõrd suur, et toob kaasa klassidevahelisi erinevusi üle mitme põlvkonna, vahendas

Aftenposten.no

.

«Tehes puust ja punaseks: kui Per ja Kari teenivad hästi, siis on suur tõenäosus, et nende lapsed on aktiivsemad, parema tervisega, saavad parema hariduse ja teenivad paremini kui madalama sissetulekuga inimeste lapsed,» ütles ta.

Antud seose aluseks pidas Pettersen sporti – rikkamatel vanematel on raha ja aega viia oma lapsi trennidesse, mistõttu tegelevad sarnastes peredes kasvanud lapsed rohkem spordiga. Sportimine on aga seotud hilisema elustiili, aktiivsuse, ambitsioonikusega.

Samas märkis ta, et edukust võib mõjutada ka hulk teisi tegureid, kuid siiski näib varases eas sportimine olevat oluline osa edukuse alusmüürist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles