Mandariinikoores leiduv aine tapab vähirakke

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandariinid.
Mandariinid. Foto: AP / Scanpix

Uuring näitas, et mandariinikoorest eraldatud aine on võimeline tapma inimese vähirakke.

Leicesteri farmaatsiakooli meeskond leidis, et mandariinides leiduv salvestrool Q40 muutub vähirakkudes toksiliseks ja hävitab need. Kõige suurem salvestrool Q40 kontsentratsioon on aga just puuvilja koores, kirjutab BBC.

Teadlaste sõnul võib vähki haigestumise tõusus osaliselt süüdi olla ka moodne harjumus koor ära visata.

Salvestrool Q40 on fütoaleksiin – aine, mida taimed toodavad näiteks putukate või seente eemaletõrjumiseks. Vähirakkudes leiduva ensüümi P450 CYP1B1 toimel muutub see aga toksiliseks. Selle tulemusena on ta teadlaste sõnul vähirakkudele 20 korda toksilisem kui tervetele rakkudele.

Uuringu juhtivautori dr. Hoon Tani sõnul leidub salvestrooli ka teistes puu- ja köögiviljades, näiteks brokkolis ja rooskapsas. Siiski toodavad taimed seda ainet kõige rohkem siis, kui nakkuste tase on kõrge.

Seetõttu on moodsate taimekaitsevahendite kasutamine alandanud ka salvestrooli sisaldust meie toidus.

«Paljud looduses leiduvad ained omavad vähivastast toimet, kuid kuigi uuring näitas, et salvestrool omas vähivastast toimet laboritingimustes, ei ole meil tõendeid, et sel on sama toime ka patsientidele. Meil oleks vaja kliinilisi uuringuid, et öelda, kas nendest ainetest saab välja arendada vähiravimit,» ütles dr. Julie Sharp Suurbritannia vähikeskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles