Kus süüa ja mida vaadata Örebros?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Örebro au ja uhkus on Slotteti loss, mida seda linna külastades kindlasti nägema peab.
Örebro au ja uhkus on Slotteti loss, mida seda linna külastades kindlasti nägema peab. Foto: Tiina Rekand

Kus süüa?

Rosalis Deli. Örebros on kolm sellenimelist söögikohta, kahtlemata on neist parim suurim, mis asub kesklinnas Järntorgetil. Toiduvalikus on pastad, aga väga maitsvad on ka suured täidetud võileivad ja lasanje. Jäätisevalikust saab ka maitsva kokteili tellida. Lõuna maksab 120 krooni, hinna sees on jook, salativalik, kook ja kohv.

The Planet. Raamatukogu ja teatri lähedal asuv toidukoht on mõeldud pitsasõpradele. Söö, palju jaksad, hind ikka

115 krooni. Maitsvad on ka salatid, eriti põnev on tellida taimetoidu salatit, mille kokk teeb oma tuju järgi ehk alati ootab üllatus, mis seal sees on.

Karishma. India restoran, üks väheseid kohti, mis on avatud ainult õhtuti, hinnad on veidi kõrgemad kui teistes söögikohtades. Kindlasti peaks proovima mango lassit.

Kuhu minna?

Svampen. 58-meetrine veetorn, mille koopia lasi prints Feisal pärast külastust ka Saudi Araabiasse teha. Tornist näeb kogu linna, järve ja ka mägesid, mis selles piirkonnas on Rootsi kohta siiski suhteliselt madalad. Sissepääs tasuta, üleval on ka restoran.

Slottet – Örebro loss. Linna au ja uhkus ning ehitis, mida peaks kindlasti nägema. Lossis korraldatakse näitusi ning võimalik on ka giidi juhendamisel lossiruume külastada.

Linnapark ja Wadköping. 2004. aastal kuulutati Örebro park terve Rootsi ilusaimaks. Meeldiv koht jalutamiseks, pikniku pidamiseks ning tihti on pargis ka kontserte ja laatasid. Lastele on suur mänguväljak ja väike bassein ning suvisel ajal on avatud ka läheduses jõel olev lastesaar. Wadköping on pargi servas olev vabaõhumuuseum koosneb linnast kokku veetud vanades puumajadest. Uudistamine on tasuta.

Hjälmaren ja looduskaitseala. Hjälmareni järve ääres saab linde vaadelda, jalutada, rattaga sõita ja lihtsalt loodust nautida. Söök tasub kaasa võtta, piknikukohtades on puud olemas ja saab tuld teha. Suvel tasub jalgratas rentida ja järve väiksemale osale ring peale teha. Teele jäävad nii ruunikivid kui ka mitmesugust kraami pakkuv kirbuturg.

Tasub teada

Örebro on Rootsi jalgrattapealinn. Jalgratas on samaväärne liiklusvahend kui auto, aga jalakäijal ei soovitaks jalgrattateel väga sealsele liiklusele jalgu jääda.

Kohalikud pardid on ülimalt inimsõbralikud. Ei tasu siis ehmuda, kui pargis seistes prääksujate parv ootamatult ümber koguneb ja loodab, et midagi süüa saab.

Poed pannakse tööpäeviti kinni enamasti kell 19, nädalavahetusel kell 16.

Looduse säästmiseks sorteeritakse Rootsis hoolega prügi. Nii tasubki valmis olla, et kui tahad üht väikest kommipaberit minema visata, seisad tavalise prügiurni asemel silmitsi mitme erineva avaga prügikastiga.

Rongid kipuvad tihti hilinema ja teel purunema, eriti kui kiirustad lennuki peale.

Vaata lisaks www.orebro.se.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles