Uuring: valuvaigistid võimendavad suurenenud eesnäärme sümptomeid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ Scanpix

Teadlaste sõnul võivad tavapärased valuvaigistid nagu ibuprofeen ja naprokseen osutuda meeste eesnäärme talitluse suhtes kahe teraga mõõgaks.

Hilised tõendid viitavad sellele, et mittesteroidsed põletikuvastased ravimid (nonsteroidal anti-inflammatory drugs ehk NSAID) võivad vähendada eesnäärme suurenemise riski, kuid samas võimendada urineerimisega seotud sümptomeid meestel, kellel on juba suurenenud eesnääre, kirjutab Reuters.

Eesnäärme suurenemine, mida tuntakse ka eesnäärme healoomulise hüperlaasia (benign prostatic hyperplasia ehk BPH) all, on vanemate meeste puhul suhteliselt levinud. Seisund ei ole seotud eesnäärmevähiga, kuid põhjustab ebamugavaid sümptomeid nagu sagedane urineerimine ja raskused põie täieliku tühjendamisega.

On teada, et mõned ravimid, sagedamini külmetus- ja allergiaravimid, võivad BPH sümptomeid võimendada. Nüüd aga näitas Hollandis läbiviidud uuring, et ka mittesteroidsed põletikuvastased ravimid teevad BHP sümptomid hullemaks.

Ajakirjas Harvard Men’s Health Watch avaldatud uuring hõlmas 5 900 45-aastast ja vanemat meest. Uuringust selgus, et mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid kasutanud meestel oli kaks korda suurem tõenäosus saada äge uriiniretensioon ehk võimetus põit tühjendada.

Samas on uuringu tulemused vastuolus ühe USA uuringuga, mis hõlmas 2 400 meest, kellel polnud kunagi olnud probleeme urineerimisega. Neil, kes kasutasid regulaarselt mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid, oli väiksem eesnäärme suurenemise tõenäosus.

Teadlaste sõnul võivad sellised tulemused viidata NSAID-ravimite kahele erinevale toimele.

Meeste puhul, kellel on juba suurenenud eesnääre, võivad valuvaigistid sümptomeid võimendada eelkõige seetõttu, et nad blokeerivad prostaglandiinide tootmise. Põis toodab nimelt prostaglandiine, et intensiivistada ümbritsevate lihaste kokkutõmbeid – selle protsessi pärssimine võib aga põie tühjendamise suurenenud eesnäärmega meeste jaoks veelgi raskemaks teha.

Teiselt poolt on tõendeid selle kohta, et suurenenud eesnäärme väljakujunemisel võib oma osa olla põletikul ning põletikku pärssides võivad NSAID-ravimid aidata ennetada ka haigust.

Ajakirjas Harvard Men’s Health Watch ei soovitata siiski noortel meestel igaks juhuks riski vähendamiseks valuvaigisteid võtma hakata.

Suurenenud eesnäärmega mehed peaksid pöörama tähelepanu sellele, kas kõnealuste valuvaigistite võtmine võimendab nende sümptomeid. Kui see juhtub, peaks kindlati pöörduma arsti poole ning tõenäoliselt hakkama valu vaigistamiseks kasutama hoopis atsetaminofeeni (Tylenol).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles