Jaanalinnuõli – abi otse loodusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanalinnud on tuntud väga tugeva immuunsüsteemi poolest, seetõttu haigestuvad nad harva.
Jaanalinnud on tuntud väga tugeva immuunsüsteemi poolest, seetõttu haigestuvad nad harva. Foto: Erakogu

Jaanalinnuõlitooteid kasutasid erinevate nahakahjustuste puhul juba loodusrahvad.

Loodusrahvad, keda tänapäevasest meditsiinist koos võimsate farmaatsiatehaste, apteegikettide ning nahaarstidega lahutab kolm aastatuhandet, kasutasid emu-, rhea-, nandu- või jaanalinnuõli. Need on maailma suurimad lennuvõimetud linnud, kes tänu oma tugevale immuunsüsteemile täiskasvanueas peaaegu kunagi ei põe. Eestimaine lumesadu ei pane Aafrikast toodud jaanalindu turtsatamagi, samal ajal kui meie nohust nina luristame.

Tänapäeval ei tapeta ühtegi jaanalindu ainult rasva või õli saamiseks. Neid kasvatatakse peamiselt munade, pehme tervisliku liha, ülitugeva naha ning dekoratiivsete sulgede pärast.

Jaanalinnuõli aitab nahal kahjustusest taastuda kiiremini kui ükski taim (aaloe, lavendel), ka on see efektiivsem põletiku ja valu vähendaja kui tavakasutatav kortisoon. Kiiresti naha seitsmesse kihti imbunud õlil on põletikuvastane mõju. Tegelikult ulatub see lausa lihaste ja liigesteni, vähendamaks seal põletiku põhjustatud valu.

Mõistetavalt ei kaota jaanalinnuõli ühe korraga pidevas uuenemistsüklis nahaprobleeme igaveseks. Enamasti tuleb õli esimesed seitse päeva järjekindlalt probleemsele piirkonnale kanda, soovitavalt kaks-kolm korda päevas. Selle ajaga kasvab näiteks kinni sügav ühesentimeetrine lõikehaav sõrmes. Kuni sümptomite taandumiseni võiks õli käepärast hoida ja regulaarselt kasutada. Kroonilisi hädasid saab ohjes hoida igapäevase jaanalinnuõli sisaldava nahahooldusega.

Eestlastele pole jaanalinnuõli tänapäeval enam tundmatu. Paljudele nahahädade käes vaevlejatele on see muutunud lausa asendamatuks. Vajaduse korral võib jaanalinnuõlile lisada veel midagi tõhusat.

Jaanalinnuõli on ainus, mis sisaldab ühtaegu nii taimseid kui ka loomseid rasvhappeid (omega 3, 6, 7 ja 9), lisaks väärtuslikke aminohappeid ja vitamiine A, D, E ja F. Mõned nimetavad õli koguni vedelaks päikesepaisteks, sest ta on endasse kogunud nii palju väärtuslikku. Näonahale kantud õli annabki samasuguse sooja tunde nagu suvine päike. Nahk muutub elujõuliseks ja luksuslikult hooldatuks pikaks ajaks.

Toimed

• päikesepõletus – aitab nahal kiiremini taastuda, vähendab ärritust

• kiiritusest põhjustatud põletus vähihaigetel – ennetab ja vähendab nahapõletuse tekkimise võimalust

• psoriaas e soomussammaspool – vähendab oluliselt kihelust, ketendust ja põletikku

• ihtüoos e kalasoomustõbi e kalanahksus – niisutab ja toidab kuiva nahka, aitab «soomustel» valutumalt eemalduda

• haavad, lõikehaavad, kriimustused, operatsioonijärgsed haavad – aitab haavadel kiiremini kinni kasvada

• lõhenenud kannad, pragunenud kannad, paksenenud kannad

• operatsioonijärgsed haavad, keisrilõike-järgne haav – vähendab valu ja armide tekkimise võimalust

• lamatised, decupitus – nädalatega taanduvad pikemaajalisedki lamatised

• diabeetilised sinikad, muljumised, jalahaavandid, lamatised – masseerida salviga

• külmakahjustus – masseerida õliga kahe tunni tagant või nii sagedasti kui tarvis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles