Suurbritannias vaatavad patsiendid operatsiooni ajal telerit

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioon. Illustratiivne foto.
Operatsioon. Illustratiivne foto. Foto: Margus Ansu

Üha rohkem Suurbritannia haiglaid pakub patsientidele võimalust vaadata operatsiooni ajal telesaateid või filme.

Ühena esimestest võtsid selle teenuse kasutusele Glasgow ja Peterborough´i haiglad, kirjutab BBC. Sama lähenemist katsetab nüüd ka ortopeedilise raviga tegeleva haigla Robert Jones & Agnes Hunt Robert Orthopaedic Hospital.

«Ma tunnen end hästi, ma ei tunne midagi ja vaatan «Match of the Day´d» (BBC üks peamisi jalgpalliprogramme – toim),» sõnas haigla 57-aastane patsient Paul Eaton samal ajal, kui talle tehti parasjagu puusaliigese operatsiooni.

Eaton on üks ortopeedilise raviga tegeleva haigla patsientidest, kelle operatsioonil kasutatakse üldanesteesia asemel hoopis spinaalanesteesiat, mistõttu on ta kogu protseduuri vältel teadvusel. Spinaalanesteesiat kasutatakse seesuguste operatsioonide puhul haiglas aina rohkem.

Kui kirurg Richard Spencer Jones lõikas, saagis ning lõi haamriga ligi tunniajasel operatsioonil tema puusaliigest, nautis Eaton jalgpalli tipphetki BBC iPlayeri vahendusel läbi haigla Wi-Fi võrgu.

Muusika kuulamine või televisiooni vaatamine aitab haigla hinnangul patsientidel lõdvestuda ajal, mis näib muidu neile üsna hirmuäratav. Seesugune võimalus on saanud võimalikuks tänu anesteesia arengule.

«Minu jaoks ei muuda see protseduuri tegemist mitte kuidagi. Ma saan teha oma tööd ega pea millegi pärast muretsema,» märkis anestesioloog Elis Hughes ja lisas: «Kuid patsientidele tähendab see hiljem seda, et nad saavad kiiremini koju.»

Vaata videot siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles