Kas mikrolaineahi hävitab vitamiinid ja toitained?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Sageli kerkib üles küsimus mikrolaineahjudega seotud terviseriskidest: väidetavalt kaotab mikrolaineahjus soojendatud toit vitamiinid.

Seda väidet on uuritud ning leitud, et see ei pea paika. Nimelt kaotavad toiduained keetmise läbi oluliselt rohkem vitamiine, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.



Põhjus on ilmselt ajas – mikrolaineahjus veedetud minuti asemel ligunevad porgandid ja kartulid kuumas veel oluliselt kauem. Samal põhjusel on ka toitained mikrolaineahjus valmistamise järel paremini säilinud.



Esimene mikrolaineahi ehitati 1947. aastal ning massidesse jõudsid nad 1970. aastatel, kuid tegemist on avalikkusele mõnevõrra arusaamatu tööpõhimõttega tehnoloogiaga, mistõttu käivad mikrolaineahjudega visalt kaasas mitmed müüdid.



Cornelli ülikooli teadlased viisid mikrolaineahju ohutuses veendumiseks läbi katse spinatiga. Selgus, et pliidi peal keedetud spinat kaotas 77 protsenti foolhappest ehk vitamiinist B9. Mikrolaineahjus jäi aga suurem osa foolhappest alles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles