Mõõdusärk istub seljas vaid õigel omanikul

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõdusärgi huvilisel tuleb Sangari poe konsultandile Meida Orule esitada ka oma kõige detailsemad soovid, mille põhjal just talle ainulaadne särk tehakse.
Mõõdusärgi huvilisel tuleb Sangari poe konsultandile Meida Orule esitada ka oma kõige detailsemad soovid, mille põhjal just talle ainulaadne särk tehakse. Foto: Liis Treimann

Kui eelmises numbris kirjutas Postimehe ajakiri Otsustaja, et võimalused oma garderoobi laiendada on aastaga laienenud uute brändipoodide näol, siis neil, kes soovivad ainulaadset särki, on seda võimalik tellida. Mõõdusärke pakuvad Eestis koguni kaks brändi – Sangar ja Gowri.

Firma Sangar on olnud mõõdusärkide turul juba pikemat aega – Eestis esimesena alustati suures koguses mõõdusärkide pakkumist aastatuhande hakul. Enne seda oli see üksikute rätsepate pärusmaa.



Sestsaadik on mõõdusärgid muutunud kiiresti aina populaarsemaks ning nüüd võib Sangar uhkustada esindustega ka Soomes, Lätis, Taanis, Šveitsis ning Islandil.



Lätis ja Leedus alustati mõõdusärkide müüki juba algusaastatel. Seal aga polnud mõõdusärk nii levinud toode – tegu on veel nišikaubaga. Sangari turundusjuhi Jan Jaanimäe sõnul peab seal turg veel järele jõudma.



Šveitsi jõudsid Sangari särgid tänu seal resideerivale eestlasele, kes särkide agendipõhise müügi enda õlule võttis. Islandil müüb Sangari särke eraldi müüja.



Sangaril on valmimas ka veebipõhine tellimiskeskus, mis lubab särke tellida sõltumata geograafilisest asukohast, kas või Tiibetisse.



Mõõdusärgi saamiseks tuleb pöörduda lähimasse Sangari poodi, kus teenindajad aitavad võtta mõõdud ning luua kordumatu särgi. Tulevane kandja saab kaasa rääkida alates värvist ja materjalist kuni lõigete ja initsiaalideni särgi rinnal.



Kangavalimine võib muidugi muutuda tellijale omaette seikluseks, sest valida on saja erineva nimetuse vahel, millest enamik on 100 protsenti puuvillast ning kergesti hooldatava või kortsuvaba viimistlusega. Kiire elutempoga särgikandjale annab see vabastuse triikimisest, või sellest tingitud ooteajast.



Kangaste valmistajateks on tuntud Euroopa tootjad ning lisaks klassikalistele kangastele leidub sellist riiet, mis rahuldab ka trenditeadlikuma ning nõudlikuma tellija soovid.



Kangavalik läbib 2-3 korda aastas uuenduskuuri. Mõõdusärgi disaineriks on põhimõtteliselt tellija ise, kelle tööd särgi loomisel assisteerib kataloog, milles orienteerumine on kliendile võimalikult lihtsaks tehtud.



Kataloogis leidub lõikeid erinevatele kehatüüpidele. Lisaks lõikele ja kangale saab klient särgile lisada mansetid, luua iseäraliku krae, rinnataskud ning esiääre. Et tõsta esile särgi loojad, tikitakse kliendi nimi särgi sisepassele. Kliendi soovi korral lisatakse initsiaalid särgi taskule ning mansettidele.



Unikaalse ning seljas hästiistuva särgi valmistamine võtab Sangaril aega kaks nädalat ning kliendi soovi korral saadetakse vastvalminud särk talle koju või kontorisse.



Mõõdusärgi näol võib tegemist olla ka hea kingiideega. Paljud ettevõtted ja eraisikud on avastanud, et tegu on elegantse kingitusega. Muidugi peaks sellisel juhul kinkija teadma tulevase kandja mõõte ning juhul kui mõõdud teadmata, saab kinkida Sangari kinkekaardi.



Eestis müüb Sangar mõõdusärke hinnaga 1299 krooni. Mõõdusärki saab tellida Sangari tehasepoest ning esindustest, mida leiab Lõunakeskusest, Kristiine keskusest, Stockmannist ning Tallinna ja Tartu Kaubamajast.



Staažikas mõõdusärkide kandja on Tartu Õlletehase juhatuse esimees Tarmo Noop, kes enda sõnul eelistab neid seetõttu, et tema suuruses särke poodide kaubavalikus ei leidu. Mõõdusärgi eelistaja on ta olnud juba viis aastat, ning oma kogu uuendab Noop iga aasta viie-kuue särgi jagu.



Mõõdusärki ei saa mitte ainult Sangarist. Särke meisterdavad rätsepad ka Gowris, mis on teenimatult jäänud Eestis vähemtuntuks brändiks. Põhjus on ehk selles, et osa firma toodangust realiseeritakse välisturgudel.



Gowri on Eesti kapitalil põhinev firma, mille tegevusalaks on mõõdusärkide tootmine ning meesterõivaste jaekaubandus. Eestis müüakse aastas ligikaudu 2000 mõõdusärki, mille hinnad on vastavalt kangale 900–1200 krooni. Siiski on ka odavamad kangad kõrgema klassi puuvillast.



Ka Gowris saab klient disainida endale särgi ise alates värvist ning lõpetades initsiaalidega rinnal. Eestis on eelistatuimateks värvideks beež, hall ja sinine. Inglismaal eelistavad kliendid seevastu lillast ja roosast kangast tehtud mõõdusärke. Rootslaste lemmikvärviks on sinine ning valgest riidest Gowri särgid leiavad omanikke muidugi kõikjal.



Mõõdusärgi miinuseks on see, et selle tellimine ja endale disainimine on paras ettevõtmine, eriti nende jaoks, kes soovivad omalaadset tegumoodi ja erilisi detaile, samas tulemuseks on särk, mis istub seljas paremini kui poest ostetud särk.



Poesärkide puhul võib juhtuda, et mugavus välistab esinduslikkuse või vastupidi. Mõõdusärk suudab pakkuda mõlemat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles