Prantsusmaal valmis maailma esimene energiat tootev büroohoone

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Büroohoone Elithis Tour toodab rohkem energiat kui kulutab.
Büroohoone Elithis Tour toodab rohkem energiat kui kulutab. Foto: www.tour-elithis.fr

Elithis Tour on Prantsusmaal Dijonis asuv 5000-ruutmeetrise pinnaga kümnekorruseline büroohoone, mis on valmistatud keskkonnasõbralikest materjalidest ning toodab rohkem energiat kui kulutab.

Esialgu oli torn kõigest huvitav idee Elithis Engineeringu direktori Thierry Bievre mõtteis, kuid see otsustati teoks teha, et näha, kas sellise torni rajamine on konkurentsivõimelise hinnaga võimalik, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Torni kavandi töötas välja Jean-Marie Charpentier arhitektuuribüroost Arte Charpentier Architects ja selle rajamist toetati muu hulgas Prantsuse riigi ja Dijoni linnavalitsuse eelarvetest.

Hoone aknad on projekteeritud nii, et päikesevalgust maja soojendamisel võimalikult hästi ära kasutada. Samas on akendel filtrid, mis blokeerivad liigse pimestava valguse ja koguvad üleliigse energia kokku. Katusel on 330 päikesepaneeli, mis aitavad maja energiavajadust katta.

Ka hoones olevatelt seadmetelt ja inimestelt kiirguv soojus kasutatakse ära maja energiaga varustamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles