Roheline kartul on mürgine

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliseks muutunud kartulid on tervisele kahjulikud, sest sisaldavad looduslikku mürki solaniini, mis ei lagune ka kuumutamisel.
Roheliseks muutunud kartulid on tervisele kahjulikud, sest sisaldavad looduslikku mürki solaniini, mis ei lagune ka kuumutamisel. Foto: Mihkel Maripuu

Et roheliseks värvunud kartulid on tervisele kahjulikud, teavad paljud. Vähem teatakse, et rohekaks ei tõmbu kartul mitte ainult päikese, vaid ka elektrivalguse mõjul hoidlas või poes, ja seda juba paari päevaga.

Põllumajandusteadlane Viive Rosenberg Eesti Maaviljeluse Instituudist kinnitas, et rohekaks tõmbunud kartulid on tervisele kahjulikud, sest sisaldavad mürgist solaniini. Maitselt on sellised kartulid kibedad. Rosenberg ütles, et poes käies vaatab ta erialasest huvist alati kartuleid, mis on müügil läbipaistvates kottides või muidu katmata – need võivad juba paari päevaga roheliseks muutuda.

Probleemiks mujalgi

Kartuli värvimuutuse võib esile kutsuda mitte ainult päikese-, vaid ka poe või hoidla lambivalgus, ütles Rosenberg ja lisas: «Ärge ostke rohelist kartulit, ja kui juhtutegi ostma, ärge seda sööge! Poes tuleb protestida, jätta selline kartul ostmata. Kaupmehed peavad vaatama, et kartul ei jääks kauaks seisma, neid tuleb vahepeal katta valguse eest ja roheliseks tõmbunud kartulid hoopis müügilt kõrvaldada,»

Teadlase kinnitusel on kartulite roheliseks tõmbumine probleemiks kogu maailmas. «Tean, et soomlased on välja töötanud kotid, mille sisepind on tume, aga siis jälle ei näe ostja kotis olevat kaupa,» rääkis Rosenberg. «Ideaalset lahendust pole, aga poes seisev kaup tuleks millegagi kinni katta nii, et ostja sellele samas kergelt ligi pääseks.»

Mürk põhjustab valusid

Toitumisteadlane ja arst Mai Maser ütles, et solaniin mõjub närvisüsteemile, juba päris väike kogus võib põhjustada üldärritust.

«Algul võib solaniini sisaldava rohelise kartuli söömine põhjustada mao valulikke kokkutõmbeid ehk kõhuvalu, hiljem, kui see aine juba imendub, ka peavalu ja kõhulahtisust,» selgitas Maser.

Solaniin on looduslik mürk, selle kogus ei tohi ületada 200 milligrammi sajas grammis tootes. Aga päikese käes seisnud kartulis võib solaniini hulk tõusta kuni 500 milligrammini saja grammi kohta, tõdes Maser. «Nii suur kogus võib põhjustada närvivalusid,» tõdes ta.

Kuumutamisel mürgine aine solaniin ei lagune, nii et roheline kartul on mürgine ka pärast keetmist või praadimist. Idanemiskohtadesse koguneb solaniini kõige rohkem. Kui kartul kipub idanema minema, soovitatakse seda enne keetmist koorida.

Rimi Eesti Food ASi puu- ja juurviljade kategooria grupi juhi Kätlin Rohilaidi sõnul Rimi kauplustes kontrollitakse pidevalt kvaliteeti. Kvaliteedistandardile mittevastavad tooted (siia alla kuuluvad ka roheliseks muutunud kartulid) kantakse maha ja visatakse minema.

A-Selver ASi sortimendijuhi Agi Metsandi kinnitusel saadetakse roheline kartul hankijale tagasi.

Kui kartul tõmbub roheliseks kaupluses, võetakse see müügilt ära. «Meie kauplused on teadlikud, et rohelist kartulit ei tohi müüa,» ütles Metsand.

Kas teadsid?

Müüt kartuli paksukstegevast toimest peab paika vastavalt sellele, kuidas ja millega kartulit süüa. Kui ujutada seda õlis ja süüa niiviisi valmistatud friikartuleid või kallata kartulisalat üle rammusa koore- ja majoneesikastmega või krõbistada kott kartulikrõpse, on kehakaalu tõus tagatud. Süüdlaseks on aga rasvased kastmed ja õlid, mitte kartul. Tervislikum on kartulit keeta või aurutada. Kartul annab vähe kaloreid ja sisaldab arvukalt vajalikke toitaineid.

Allikas: www.kaalujalgijad.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles