Vallalise tütarlapse viimane võimalus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nelli Pello

Postimehe reisilisa alustab Euroopa linnasid tutvustava praktilise sarjaga.

Maini-äärne Frankfurt ei ole turisti silmis eriti kütkestav linn, sest enamasti lendab ta sinna ümberistumiseks – Saksa lennufirma Lufthansa hinnangul käitub nõnda koguni 80 protsenti turistidest. Aga mida teha siis, kui lend lükkub edasi ja lennujaamas kükitamisest saab villand?



Naistele soovitaks silmarõõmuks Frankfurdi tänavaid, sest enne ja pärast tööpäeva täitub Saksamaa panganduspealinn nägusate ärimeestega, kes kombineerivad näiteks halli ülikonna erkroosa või -kollase lipsuga. Kell viis laskuvad mehed pilvelõhkuja kontorist liftiga alla, et võtta lähimas baaris kolleegidega kann õlut.



Kui vapper, vaba ja vallatu naisterahvas end valitud nurga all teisele poole baari istuma seab, on tal arvestatav šanss, et üksinda ta lahkuma ei pea. Kuid ettevaatust! Jalgpallimatši ajal ei tasu seda proovida – naised ei mahu lihtsalt pubisse.



Frankfurdi taevakraapijate imetlemiseks sobib põhitorn ehk Maintower (Neue Mainzer Strasse 53-58). Selle 190 meetri kõrguse hoone katuselt avaneb võimas vaade kõrgetele majadele, muu hulgas ka Saksa Panga kaksiktornidele (pildil), mida kutsutakse hellitavalt Kreedit ja Deebet.



Et Frankfurt on kirjanik Johann Wolfgang von Goethe sünnipaik, põigaku tema austajad läbi sõnameistri majamuuseumist (Grosser Hirschgraben 23-35). Entusiastliku giidi jutt toob silme ette noore armuvalus Goethe, kes akna all värsse visandab, või pesu küürivad koduabilised, sest perel oli kombeks vahetada voodilinu kaks korda nädalas. Muide, ühtegi sängi muuseumis ruumipuudusel ei ole.



Poole tunni pikkune bussi- või rongisõit Frankfurdi kesklinnast viib Hesseni liidumaa pealinna Wiesbadenisse, kus põdurad end kuumaveeallikates ja spaades poputamas käivad. Augustis peab linn veinifestivali, peakülalisteks Rheingau veinipiirkonna puuviljane Riesling ja kergpunane Spätburgunder (Pinot Noir).



Jook: õunavein



Frankfurdi esijook on õunavein ehk Apfelwein (kohalikes dialektides tuntud ka kui Ebbelwei, Äbbelwoi, Äppler või Stöffche). Õunavein on tavaliselt 5,5-protsendilise alkoholisisaldusega kuiv ja hapukas jook, millel ei ole siidrile omast magusust ega mulle. Apfelwein’i hakati tootma 16. sajandil, populaarsuse saavutas rüübe aga kaks sajandit hiljem, kui viinamarjad jahenenud kliima tõttu enam ei küpsenud. Nii loodi õunaveinilokaalid, mis pruulivad õunajooki perekonnaretseptide järgi tänaseni. Õige lokaali näitavad kätte ukse kohal rippuv okaspuuokstest pärg ja sinivalge kann.



Söögikoht: õunaveinitavern Adolf Wagner



Pereäri Adolf Wagner (Schweizer Strasse 71, www.wagner-frankfurt.de) on kärarikas söögikoht, mis pakub karastavat õunaveini ning hiiglaslikke sea-, veise- ja vasikalihaportsjoneid. Menüüs on ka kohalikud spetsialiteedid, nagu Frankfurdi Roheline Kaste nelja keedumuna ja praekartulitega. Kui satute tellimisel hoogu, hoiatab valges kuues kelner: «Te ei jõua seda kõike ära süüa!» Peale kohalike einestavad lokaalis ka turistid, nii et ruumiga on kitsas. Õlut on parem mitte küsida, kui te ei soovi õunaveiniarmastajate tapvaid pilke.



Pood: Donna R. 1001 Katze



Kauplus Donna R. 1001 Katze (Römerberg 8/10) on kassiarmastajate paradiis. Siin müüakse kassipiltidega kruuse, särke, kotte, majapidamispaberi- ja käterätikuhoidjaid ning muud pudi-padi. Müüja kõrval aukohal ringutab korvis ilmselt poe perenaine – valgepruunikirju elus kass.



Peente moebrändide ihaleja võtku suund Goethe Strassele, mis on koduks näiteks Chaneli, Versaci ja Armani poodidele. Taskukohasemad kauplused asuvad Frankfurdi kesklinna peaostlemistänaval Zeil.



Linke



www.frankfurt-tourismus.de



www.airportcity-frankfurt.com



www.frankfurt.de



Hinnad



•    Kaks Frankfrurteri viinerit kukliga u 40 kr


•    Õunavein 0,5 l u 50 kr


•    Pudel punast kvaliteetveini Spätburgunder u 80 kr


•    Kohv u 40 kr


•    Tasuta transporti ja muid soodustusi pakkuv Frankfurt Card üheks päevaks täiskasvanule u 136 kr



Transport



Lennujaamast kesklinna viib elektrirong S8 või S9 suunal Hanau või Offenbach. Kolme peatusega sõit peatuseni Hauptbahnhof (Pearaudteejaam) kestab umbes 11 minutit ja maksab umbes 60 krooni. Kesklinnas liikumiseks tasub osta lennujaamas asuvast Saksa Raudtee reisikeskusest (Deutsche Bahn Reisezentrum) ühe või mitme päeva sõidupilet.



Reisikulud kattis Saksa turismiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles