Töötava naise kümme kirjutamata reeglit

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka praegusel ajal on stereotüüpne mõtlemine küllalt levinud, usub Ann Daly.
Ka praegusel ajal on stereotüüpne mõtlemine küllalt levinud, usub Ann Daly. Foto: Reuters / Scanpix

Tuntud majandusajakiri Forbes kirjutab, et kahjuks pole seksistlik ja stereotüüpne mõtlemine töökohtadel kuhugi kadunud ka tänapäeval.


Vaenlast tuleb aga tunda, seetõttu toome meiegi ära kümme kirjutamata reeglit naistele, mis on kokku pandud koolitaja ja mitme raamatu autori Ann Daly poolt.

Ann Daly, kes aitab naistel oma tööalaseid unistusi täita,  tituleerib end uhkusega «fem-evangelistiks». Vaata, kas leiad tema tähelepanekutest midagi tuttavlikku.


Mehed löövad usaldusega.

Mehi võetakse tavaliselt tööle nende lubaduste, naisi aga eelnevate kogemuste järgi. Meest võetakse enamasti sõnast, samal ajal kui naiselt nõutakse rohkem infot ja oma vaadete põhjendamist.


Välimus loeb.

Käsivarte ja jalgade paljastamine toimub sinu enda riisikol. Paljas ihu manab silme ette liivaranna ja daami buduaari, mitte koosolekuruumi.


Sa ei saa piisavalt tagasisidet.

Ametialane areng sõltub rangest, põhjalikust ja pidevast tagasisidest. Sinu (mees)ülemus ei tunne end võib-olla piisavalt mugavalt, et sulle vajalikku informatsiooni edastada. Sul ei jää muud üle, kui tema käest otse küsida, samuti teistelt töökaaslastelt ja meeskonnaliikmetelt.


Töötavalt emalt oodatakse täielikku pühendumist.

Halvimal juhul nähakse väikeste laste emas potentsiaalset ohtu kogu ettevõttele, mis tähendab ühtlasi, et sellisesse töötajasse pole mõtet investeerida.

Paremal juhul jääb naine ilma reisimisest ja teatud tööülesannetest, sest teda püütakse ülearu säästa. Ära luba kellelgi sinu eest rääkida või otsustada.


See on siiski isiklik.

Tööalase karjääri keskpunkti jõudnuna - seal, kus kõigil on võrdselt oskusi - loeb rohkem see, keda sa tunned, mitte see, mida sa tead. Just sellest sõltub sinu edutamine. Või nagu personalispetsialistid ütleksid - sa ei suru end tippu, sind tõmmatakse sinna.

Mehed teadsid, mida nad teevad, kui mõtlesid välja vaid neile mõeldud klubid, golfiturniirid jmt. Naistel tuleks olla sama nutikad, et leida endale mentoreid, liitlasi ja liidreid.


Mehed on
«aretatud» olema enesekindlad.

Juba väikesest peale on meeste elu üks võistlus. Hetkeks, mil nad oma esimesele tööpostile asuvad, on neist saanud vilunud võistlejad, neid toetab enesekindlus, mis on edukalt üle elanud nii võidurõõmu kui kaotusevalu. Ja milline on tulemus?

Ühe uurimuse kohaselt kandideerivad naised töökuulutuse peale vaid siis, kui nad sajaprotsendiliselt esitatud nõudmistele vastavad, meestele piisab ka 60-protsendilisest kokkulangevusest. Kui oletada, et ka enesehinnangus on sama suur erinevus, siis tuleb naisel oma enesekindlust ise tõstma hakata.


Naised on nähtamatud

...seni, kuni nad pole tõestanud vastupidist. Kui tahad, et sind märgatakse, tuleb sul käia välja ideesid, suhelda mentoriga, küsida endale ülesandeid, luua oma võrgustik ning demonstreerida oma püüdlusi ja saavutusi. Sageli ülemus lihtsalt ei tea, mida kõike sa ära teinud oled ning nõnda võidaksegi edutada hoopis teist kolleegi.

On suur vahe, kas kaotada mäng selle tõttu, et keegi oli parem või kaotada mäng, kuna sul isegi ei lastud mängida.


Naised ei kamanda, nad teevad ära.

Uuringud on näidanud, et nii mehed kui naised on naise kõrge palgasoovi suhtes kriitilisemad kui mehe puhul, kellel on ette näidata võrdsed oskused ning kes küsib sama palju.

Mehi tunnustatakse avameelsuse eest, naistelt aga oodatakse hüvede nimel töötamist. Naistel tuleb läbirääkimistel sihile jõudmiseks balansseerida agressiivsuse, pealetükkivuse, autoritaarsuse ja tarkuse ning ülbuse vahel.


Naised on erinevad.

«Erinev» ei tähenda kunagi «võrdne» - pane seda tähele. Erinevad on tavalised «need teised» ning kõik teavad, mis juhtub autsaideritega. Defineerides naisi erinevatena (ükskõik, kas meeste või naiste endi poolt) tähendabki, et naisi positsioneeritakse autsaideritena, vaatamata nende suurele osakaalule kollektiivis.


Naised on suurepärased töömesilased.

Kuid mitte visionäärid. Margaret Thatcherile kuuluvad tuntud sõnad: «Kui tahate, et midagi öeldaks, paluge meest. Kui tahate, et midagi tehtaks, paluge naist.»

Kahjuks ei lase just selline mõtlemine naisi keskastme juhi kohalt kaugemale, samal ajal kui mehed nopivad liidrikohti. Teatud punktis tuleb sellest kivist jala küljes lahti saada ning panustada visioonile ja strateegiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles