Koer kahjustab keskkonda rohkem kui linnamaastur

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese parim sõber on suur keskkonnakahjur.
Inimese parim sõber on suur keskkonnakahjur. Foto: Reuters / Scanpix

Uus-Meremaal tehtud uurimuse järgi paneb lemmikloomapidamine keskkonnale suurema põntsu kui sarjatud linnamaasturite kasutamine.


Uus-Meremaa Victoria ülikooli teadlased Robert ja Brenda Vale selgitavad oma raamatus «Time to Eat the Dog» (aeg peni pintslisse pista), kui suure ökoloogilise jalajälje jätab lemmiklooma pidamine võrreldes auto kasutamisega. Raamatut refereerib New Scientist.

Autorid uurisid, millised keskkonnamõjud tulenevad loomatoidu tootmisest. Keskmise suurusega koer sööb aastas 164 kg liha ja 95 kg taimetoitu. See teeb kokku 0,84 hektari suuruse ökoloogilise jalajälje.

Arvesse on võetud ka kuivtoidu tootmisel raisku minevad toiduained. Näiteks 300 grammi kuivtoidu saamiseks vajatakse autorite andmetele 450 g liha ja 260 g taimi. Suuremat sorti koer, näiteks saksa lambakoer sööb nii palju, et tema ökoloogiline käpajälg on lausa 1,1 hektarit.

Raamatus võrreldi koerapidamist aastas 10 000 kilomeetrit läbiva 4.6-liitrise Toyota Land Cruiser maasturi kasutamisega. Isegi kui auto tootmiseks kuluv energia ka arvesse võtta, on selle ökoloogiline rattajälg vaid 0,41 hektarit, Seega siis enam kui poole vähem keskmist kasvu koera keskkonnamõjutustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles