ETV: spetsialisti sõnul esineb lastel üha enam psüühika- ja käitumishäireid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastehaigla psühhiaatriateenistuse juhi Anne Kleinbergi hinnangul esineb Eestis kuni 18-aastaste laste ja noorte seas üha sagedamini psüühika- ja käitumishäireid.
Lastehaigla psühhiaatriateenistuse juhi Anne Kleinbergi hinnangul esineb Eestis kuni 18-aastaste laste ja noorte seas üha sagedamini psüühika- ja käitumishäireid. Foto: Peeter Langovits

Tallinna lastehaigla psühhiaatriateenistuse juhi Anne Kleinbergi hinnangul esineb Eestis kuni 18-aastaste laste ja noorte seas üha sagedamini psüühika- ja käitumishäireid.

Tallinna lastehaiglal on valminud laste vaimse tervise keskuse ehitusprojekt, kuid ehituse alustamiseks puudub raha, teatas «Aktuaalne kaamera».



Keskuse rajamise idee tekkis 2003. aastal, kui lastehaiglas avati nelja voodikohaga sõltuvushäirete ravi osakond. «Tegevuse käigus selgus, et sõltuvushäired ei ole ainuke vaimse tervise probleem, mis laste hulgas on olulise koha leidnud ja millega tuleb väga tõsiselt tegelema hakata,» ütles lastehaigla juhatuse esimees Mall-Anne Riikjärv.



«On väga palju lapsi, kes kannatavad meeleoluhäirete, käitumishäirete all. On palju väikseid lapsi, kel on arenguhäired õigel ajal diagnoosimata,» rääkis lastehaigla psühhiaatriateenistuse juht Anne Kleinberg. «Kriitiline hulk on saavutatud, neid lapsi on ebaproportsionaalselt palju.»



Kleinberg ütleb, et arstiabi järele pöördutakse üha enam, kuid kohti, kuhu pöörduda, on eriti Tallinnas vähe. Ravi saadakse, kui kuhugi löögile pääseb.



«Me saame selle keskuse valmis ainult siis, kui Euroopa struktuurifondid meile vahendeid eraldavad,» ütles lastehaigla nõukogu esimees ja Tallinna abilinnapea Merike Martinson. 2004. aastal saadi rahataotlusele Euroopast eitav vastus, nüüd proovitakse uuesti. Tookord oleks piisanud ehituseks 40 miljonit kroonist, praegu on vaja juba 90 miljonit krooni.



Laste vaimse tervise keskusesse on planeeritud statsionaarosakond 21 voodiga, ambulatoorne osakond ning teraapiaruumid. See looks terviklahenduse laste ja noorukite vaimse tervisega seotud probleemide diagnostikaks, raviks ja ennetuseks. Martinson rõhutas, et keskus ei oleks mitte ainult Tallinna, vaid kogu Põhja-Eesti lastele.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles