KredEx: kortermaja soojustamine on vältimatu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja soojustamine.
Kortermaja soojustamine. Foto: Ants Liigus

KredEx juhib tähelepanu, et nõukogudeaegsete raudbetoonist korterelamute renoveerimine on vältimatu ning aitab küttekulusid olulisel määral vähendada, lanutingimused sellisteks töödeks on hetkel soodsad.

Tüüpilise paneelmaja seina soojapidavus on tänapäeva nõuetest kuni viis korda väiksem, kirjutas KredEx.

Meie korterelamutes on aasta keskmine soojustarve 200-220 kWh/m², analoogse kliimaga arenenud tööstusriikides aga kolmandiku võrra väiksem, seega tarbime ja maksame energia eest tunduvalt rohkem.

Olukorras, kus jätkub energiakandjate hinna tõus, tuleb pearõhk suunata elamute energiatarbe, tehnilise seisundi ja elanike elukeskkonna, sealhulgas ka hoonete sisekliima parandamisele.

KredExi eluasemedivisjoni juhi Mirja Adleri sõnul on kallinev energiahind mitte ainult ajendanud, vaid ka sundinud elanikke kortermaju soojustama.

«Elamu renoveerimine on kokkuhoid nii isiklikus kui ka riiklikus mastaabis, samuti parandab see ruumide sisekliimat,» ütles Mirja Adler.

«Renoveerimine tasub ette võtta komplekselt ning kindlasti on oluline korrastada ka kütte- ja ventilatsioonisüsteem.»

«Energiasääst ei tohi tulla halvema sisekliima arvelt, kuna see avaldab olulist mõju elanike tervisele,» lisas ta.

«Enamik kortermaju alustab suuremate remonditöödega kevadel, seega on sügis ja talv just õige aeg järgmise aasta plaanide tegemiseks.»

«Remonditöödega võimalikult suure energiasäästu saavutamiseks on mõistlik eelnevalt spetsialistide käest nõu küsida, mida ja millises järjekorras teha, samuti on täna Eestis parimad laenutingimused korterelamute rekonstrueerimiseks,» selgitas Adler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles