Eksootilised mereannid said endale eestikeelsed nimed

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Nelikümmend erinevat eksootilist mereandi sai põllumajandusministri määrusega endale eestikeelse nime - seni võisid kaupmehed neile ise nimed panna.


Uuteks liikideks, millel nüüd ka eesti keeles ametlik nimi on, on näiteks sinihai (Prionace glacua), söödav rannakarp (Mytilus trossulus), punasõrgvähk (Cherax quadricarinatus), teatas põllumajandusministeerium.

Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna peaspetsialisti Vahur Võreli sõnul on paljud kaubandusketid ja kalatoodete tootjad viimastel aastatel hakanud sisse tooma uusi eksootilisi kalaliike.

«Et neil aga eesti keeles kindlaid nimesid ei olnud, siis võis üks kalaliik kanda erinevates poodides erinevat nime,» põhjendas ta eestikeelsete nimede kehtestamise vajadust.

Lisaks liigi eestikeelsele nimele peab lõpptarbija jaoks kala müügil olema märgitud ka tootmismeetod ja püügipiirkond. Tootmismeetodi all mõistetakse Võreli sõnul seda, kas tegemist on kasvanduses toodetud, avamerest või siseveekogust püütud liigiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles